Tot mai mulți copii infectați cu streptococul A, care provoacă scarlatina. Dr. Craiu: Boala e ușor de recunoscut


Tot mai mulți copii sunt diagnosticați în această perioadă cu scarlatină, o boală extrem de contagioasă și care, în lipsa unui tratament corect, poate duce la complicații grave.


Streptococul A poate provoca infecţii uşoare sau fatale, în special atunci când ajunge în sânge, boli precum angina streptococică, impetigo (infecţie a pielii) şi scarlatina. 

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că în ultimele săptămâni foarte mulți copii au fost diagnosticați cu infecție produsă de streptococul beta-hemolitic grup A (GAS).  Infecțiile cu GAS, inclusiv scarlatina, find primăvara, foarte frecvente. 

Specialistul explică pe pagina de Facebook „Spitalul Virtual pentru Copii” că pandemia a părut să ducă la dispariția din circulație a tuturor agenților patogeni a căror transmitere este facilitată de mâini murdare și nerespectarea etichetei tusei/strănutului. Spălatul mâinilor, dezinfectarea suprafețelor și purtatul măștilor au fost responsabile” pentru scăderea majoră a cazurilor de boli infecțioase la copil în 2020-2022.

„Odată cu renunțarea la măsurile oficiale de minimalizare a riscului de transmisie a virusului SARS-CoV-2, în martie 2022, au revenit "bunele" obiceiuri și aproape nimeni nu a mai respectat setul de indicații de prevenție. Căci, vorba aia, am scăpat de dictatura medicală...”, explică medicul pediatru.

Scarlatina este contagioasă, dar tratabilă

Infecția cu streptococul beta-hemolitic grup A este contagioasă si uneori poate evolua foarte grav - în istoria modernă a României există povestea tragică a prințesei (fiica regelui Carol I) care a murit la 4 ani de scarlatină.

Dar acum, scarlatina este tratabilă și nu există nici un motiv de panică deoarece nu a fost identificată nici o tulpină de GAS rezistentă la peniciline, spune Mihai Craiu:

Tratament scarlatină

„Putem folosi cu succes, la sfatul medicului, Penicilină V sau Amoxicilină. Iar la cei cu alergie la penicilină, dar fără istoric de anafilaxie, ar putea fi folosite cefalosporinele de generatie I. Practic nu exista tulpini rezistente.

Despre macrolide, numai de bine... Le putem utiliza cu succes dacă antibiograma dovedește că GAS nu este rezistent la acestea (eritromicină, azitromicină sau claritromicină).

Și trebuie să fim calmi. Panica nu ajută la nimic. Nici autodiagnosticul...

Simptome scarlatină

Spun asta pentru că faimoasa scarlatină este ușor de recunoscut - ea are erupție aspră la palpare, pe piele (mai ales pe corp și foarte rar pe față), ce se descuamează ulterior, febră mare și limbă zmeurie.

Întâi apar depozite albicioase. La dispariția progresivă a acestora limba rămâne zmeurie.

CONCLUZIE - infecțiile cu GAS (deci și scarlatina) sunt acum, primăvara, foarte frecvente.

(...)

Si se vindecă după un diagnostic precis și un tratament corect!”.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies