Fiica Monicăi Gabor merge la cei mai buni doctori din America pentru a se vindeca. În urmă cu ceva timp și Mirela Vaida mărturisea că se confruntă cu probleme oculare, însă refuză operația. În trecut, prezentatoarea emisiunii Acces Direct s-a mai confruntat cu această inflamație și spune că a apelat la un leac băbesc. A încercat să se trateze cu lapte matern, în ciuda faptului că mulți medici au sfătuit-o să se opereze.
Tot ce trebuie să știi despre chalazion
Chalazionul sau șalazionul definește inflamația non-infecțioasă localizată în interiorul pleoapelor inferioare sau superioare. Afecțiunea este determinată de inflamarea glandelor Meibomius care blochează eliberarea secrețiilor de sebum. Glandele sebacee produc un ulei natural cu rol de lubrifiere a ochiului. Atunci când fluidul este blocat, se formează un chist sub pleoapă care se umflă lent până atinge mărimea unui bob de mazăre. Sistemul imunitar reacționează la acest blocaj declanșând inflamația sub forma chistului de culoare roșie care uneori poate provoca o durere ușoară.
Cauzele Chalazionului
Cauzele șalazionului pot implica dermatita atopică, blefarita, frecatul ochilor și neglijarea igienei oculare. Afecțiunea poate apărea la un singur ochi sau la ambii. Poate apărea la orice vârstă, însă e mai frecvent în cazul tinerilor (copii și adolescenți)
Principalul motiv este blocarea glandei Meibomius. Totuși, există și alți factori care pot duce la apariția șalazionului:
- Dacă pacientul s-a confruntat anterior cu alte afecțiuni inflamatorii: rosacee, seboree, acnee;
- Dacă pacientul a avut o infecție la nivelul pleoapelor: conjunctivită;
- Dacă pacientul s-a confruntat cu o afecțiune cutanată inflamatorie: dermatită seboreică;
- Dacă pacientul a avut înainte orjelet
- Dacă pacientul prezintă o imunitate scăzută, dezechilibre hormonale;
- Dacă pacientul are o formă de diabet;
- Praful sau scamele adunate la baza genelor pot duce la blefarită și, ulterior, la chalazion;
- Frecarea ochilor într-un mod frecvent;
- Igiena precară a ochilor.
Tratamentul Chalazionului
La palpare, şalazionul apare ca un chist care poate fi dureros la atingere şi care se poate înroşi, mai ales în prima săptămână de evoluţie. Dacă şalazionul nu scade în volum în urma tratamentului recomandat de medic, atunci el trebuie operat.
Salazionul de mici dimensiuni se poate remite spontan în câteva săptămâni. Tratamentul conservativ constă în igiena locală, comprese calde, masaj palpebral și evitarea machiajului. Tratamentul antiinflamator și antibiotic local este benefic în unele situații.
Operație șalazion
Dacă salazionul este voluminos sau nu prezintă tendința de vindecare în ciuda tratamentului adecvat, acesta se va drena chirurgical. Operația este minim-invazivă, nu prezintă riscuri și se realizează sub anestezie locală, printr-o injecție la nivelul pleoapei. Având în vedere numărul crescut de glande sebacee la nivelul pleoapei, salazionul prezintă riscul de reapariție. Însă acesta este și mai mare în prezența afecțiunilor predispozante, iar în acest caz se recomandă tratamentul individual al acestora.