Testul de 10 secunde care îți arată cât mai ai de trăit. Un experiment banal care spune multe despre sănătatea ta VIDEO


O cercetare publicată în revista British Journal of Sports Medicine de către un grup de oameni de știință din Marea Britanie, Statele Unite, Australia, Finlanda și Brazilia, arată cum un experiment banal ne dezvăluie cât mai avem de trăit.


Cercetătorii au finalizat un studiu desfășurat pe durata a 12 ani, primul de acest gen, care examinează relația dintre echilibru și mortalitate. Echilibrul este un barometru în stabilirea sănătății unui om, astfel că cei care pot să își țină echilibru într-un picior mai mult de zece secunde au șanse foarte mari să trăiască mai mult.

Noul studiu arată că persoanele care nu pot sta într-un picior timp de 10 secunde, la vârstă mijlocie sau mai târziu în viață, prezintă un risc dublu de deces în următorii 10 ani.

Luând în considerare vârsta, sexul și condițiile de sănătate, cercetătorii au stabilit că cei care nu au putut finaliza testul de 10 secunde aveau un risc crescut de deces din orice cauză (cu până la 84%) în următorul deceniu.

Subiecții, circa 1.700, au fost monitorizați în perioada 2009 și 2020. Cei care au avut cele mai mari probleme în a-și menține echilibrul au fost cei cu diabet de tip 2, cei cu obezitate, hipertensiune arterială și boli ale inimii.

Test de echilibru la controlul de rutină

Echilibrul unei persoane poate fi păstrat până în al șaselea deceniu de viață, ceea ce înseamnă că este un indicator mai amplu al speranței de viață la toate vârstele decât condiția fizică, flexibilitatea sau forța musculară.

Dr. Claudio Gil Araujo de la Clinica de medicină Clinimex din Rio de Janeiro, Brazilia, sugerează că un test de echilibru ar trebui inclus la controalele de rutină, de sănătate, pentru persoanele în vârstă.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

„Am plecat doar cu hainele de pe mine”. Drama trăită de zeci de mii de armeni...
Toate afecțiunile sunt strânse în patru categorii. Ce au în comun toate acestea
Cum apare alergia la ambrozie. Explicațiile medicilor
„Ce ai făcut la școală?” / „Ce notă au luat ceilalți?”. Ce impact au...
Explicația pentru care apar accidentele vasculare. Cum pot fi prevenite
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 24 septembrie 2023

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies