În aceste zile călduroase, aerul condiționat este aparatul electrocasnic cel mai utilizat pentru a avea un confor termic. Cu toate acestea, specialiștii ne avertizează că, atunci când nu este utilizat corect, aerul condiționat poate duce la probleme de sănătate.
Potrivit site-ului de sfaturi științifice și de științe casnice, Teach Me Science, nu ar trebui să reglați aparatul de aer condiționat la 16°C.
Acest lucru se datorează faptului că, atunci când este prea cald, aparatul de aer condiționat nu se răcește deloc.
"Setați temperatura aerului la temperatura camerei în jur de 23-25 de grade. În caz contrar, nu faceți decât să irosiți energie electrică, deoarece compresorul nu se oprește niciodată pentru că nu ajunge la temperatura pe care i-ați cerut-o", detaliază site-ul.
Percepția termică este media dintre temperatura uscată, care se măsoară cu un termometru, și temperatura medie radiantă, care este temperatura emisă de pereții, tavanul sau podeaua unei încăperi. Această percepție termică este de aproximativ 36 °C atunci când temperatura camerei este cuprinsă între 26 și 27 de grade, deci, teoretic, este suficientă pentru ca ocupanții să se simtă confortabil.
Nu setați niciodată termostatul sub 24°C: afectează tractul respirator
Aerul condiționat permite aclimatizarea încăperilor la temperaturi mai confortabile pentru corpul uman și atenuează efectele temperaturilor extreme, dar are și efecte negative. Otorinolaringologii și pneumologii atrag atenția că frigul și uscăciunea aerului pot duce la afecțiuni. Fizioterapeuții atrag atenția asupra contracturilor atunci când jetul de aer rece lovește direct mușchii.
Specialiștii subliniază că pornirea aerului condiționat sub 24 de grade este "destul de dăunătoare" pentru sănătate și recomandă ca utilizarea acestuia să fie limitată la "minimul necesar" pentru a face față unor temperaturi deosebit de ridicate.
"Nasul are un fel de filtru, turbinatele, care încălzesc, umidifică și curăță aerul. Dacă aerul intră rece, acel aer nu intră în nări, laringe, trahee și plămâni suficient de cald, ceea ce poate duce la infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare", explică otorinolaringologul Juan Carlos Casado, membru al comisiei de laringologie și voce din cadrul Societății spaniole de Otorinolaringologie (SEORL).
Corpul uman nu este bine pregătit pentru schimbări foarte bruște de temperatură, cum ar fi trecerea de la 40 la 20 de grade Celsius.
"Nu avem organe capabile să o asimileze", subliniază Casado. "Ceea ce face organismul atunci când se confruntă cu acest șoc termic este să inflameze mucoasele respiratorii pentru a proteja organele nobile, plămânii. Inflamația duce faringită, acele înțepături pe care le simți când înghiți; laringită, sau pierderea vocii; rinită, acea obstrucție nazală".