Telefoanele mobile nu au legătură cu un risc crescut de tumori cerebrale


Expunerea la câmpurile electromagnetice ale telefoanelor mobile nu este asociată cu un risc crescut de tumori cerebrale. Acest lucru este demonstrat de două studii recente de amploare.


Posibila legătură dintre utilizarea telefoanelor mobile și un risc crescut de cancer, în special de tumori cerebrale, a fost un motiv de îngrijorare, mai ales având în vedere utilizarea intensă a telefoanelor mobile de către tineri.

În doar câteva decenii, telefoanele mobile au devenit un dispozitiv banal în viața de zi cu zi, cu un număr estimat de 8,65 miliarde de abonamente la nivel mondial până în 2021.

Studiile efectuate până în prezent au produs rezultate contradictorii. Unii observaseră o creștere a acestui tip de tumoare începând cu 1970, dar în acei ani nu existau telefoane mobile, așa că, probabil, au fost depistate mai multe cazuri deoarece tehnicile de diagnosticare s-au îmbunătățit.

Acum, una dintre cele mai cuprinzătoare investigații, la care au participat 800.000 de femei din Marea Britanie, arată că participantele care folosesc telefoane mobile au același risc de cancer la creier ca și cele care nu au avut niciodată unul.

Cercetarea, condusă de oameni de știință de la Universitatea din Oxford și de la Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), are rezultate similare cu cele ale studiului ISGlobal, care a constatat că utilizarea telefoanelor mobile fără fir și a telefoanelor fixe în rândul tinerilor nu este asociată cu un risc crescut de cancer cerebral.

Această ultimă lucrare este cel mai amplu studiu de până acum care examinează legătura dintre expunerea la câmpurile electromagnetice ale dispozitivelor fără fir (mobile și fixe) și tumorile cerebrale la tineri.

Telefoanele mobile și creierul 

Pentru a permite comunicarea fără fir, telefoanele mobile emit câmpuri electromagnetice de frecvență radio.

Astfel de câmpuri electromagnetice circulau deja în mediul înconjurător înainte de apariția primei tehnologii mobile, în anii 1980, datorită transmisiunilor radio și de televiziune. Dar, cu excepția câtorva ocupații rare, niciun dispozitiv care emite câmpuri electromagnetice de radiofrecvență nu a fost vreodată atât de aproape de creier precum telefoanele mobile.

Autorii studiului realizat de Universitatea Oxford și IARC notează că, "din cauza apropierii de cap, undele de radiofrecvență emise de telefoanele mobile pătrund la câțiva centimetri de creier și sunt absorbite de țesuturi, expunând în principal lobii temporali și parietali ai creierului".

Este bine cunoscut faptul că expunerea la frecvențe radio produce un efect biologic: încălzirea. Prin urmare, au fost stabilite limite pentru a preveni ca undele telefoanelor mobile să producă un nivel de încălzire care să afecteze sănătatea.

Cu toate acestea, a rămas întrebarea dacă undele telefoanelor mobile ar putea avea efecte adverse asupra creierului cauzate de alte mecanisme decât căldura. Prin urmare, numeroase studii au investigat legătura dintre utilizarea telefoanelor mobile și tumorile cerebrale.

Studiul realizat de Universitatea Oxford și de Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului este unul dintre cele mai mari de până acum și nu a găsit nicio legătură între utilizarea telefoanelor mobile și cancerul cerebral.

Pe parcursul a 14 ani, 776.156 de femei au fost urmărite și au completat chestionare privind utilizarea dispozitivelor mobile.

În acest timp, au fost înregistrate în total 3.268 de tumori cerebrale. Datele au fost comparate între utilizatorii și neutilizatorii de telefoane mobile și nu a fost observată nicio asociere între utilizarea zilnică a telefoanelor mobile și apariția unei tumori cerebrale pe parcursul a 10 ani.

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies