STUDIU Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a muri după un infarct decât bărbații 


Femeile au de două ori mai multe șanse de a muri după un infarct miocardic decât bărbații.


Aceasta este concluzia unui studiu prezentat la Heart Failure 2023, congresul științific al Societății Europene de Cardiologie (ESC).

"Femeile de toate vârstele care suferă un infarct miocardic au un risc deosebit de ridicat de a avea un prognostic slab", spune autorul studiului, medicul Mariana Martinho, de la Spitalul Garcia de Orta din Almada, Portugalia.

"Aceste femei au nevoie de o urmărire regulată după atacul de cord, cu o monitorizare atentă a tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol și a diabetului, precum și de îndrumare către reabilitarea cardiacă", a explicat ea.

"Nivelurile de fumat sunt în creștere la femeile tinere și acest lucru trebuie abordat, împreună cu promovarea activității fizice și a unui stil de viață sănătos", a adăugat ea.

De ce mor mai multe femei decât bărbați după infarctul miocardic?

Studiile anterioare au arătat că femeile cu infarct miocardic cu supradenivelare a segmentului ST (STEMI) au un prognostic mai prost decât bărbații în timpul spitalizării, ceea ce se poate datora vârstei mai înaintate, numărului mai mare de alte afecțiuni și utilizării mai reduse a stenturilor (intervenție coronariană percutanată; PCI) pentru deschiderea arterelor blocate.

Această cercetare a comparat rezultatele pe termen scurt și pe termen lung după STEMI la femei și bărbați și a examinat dacă există diferențe de sex atât la femeile aflate în premenopauză (55 de ani sau mai puțin), cât și la cele aflate în postmenopauză (peste 55 de ani).

Acesta a fost un studiu observațional retrospectiv, incluzând pacienți consecutivi internați pentru STEMI și tratați cu PCI în termen de 48 de ore de la debutul simptomelor între 2010 și 2015.

Rezultatele adverse au fost definite ca fiind mortalitatea din toate cauzele la 30 de zile, mortalitatea din toate cauzele la cinci ani și evenimentele cardiovasculare adverse majore (MACE; un compus din deces din toate cauzele, reinfarct, spitalizare pentru insuficiență cardiacă și accident vascular cerebral ischemic) la cinci ani.

Studiul a inclus 884 de pacienți, cu o vârstă medie de 62 de ani, iar 27% erau femei. Femeile erau mai în vârstă decât bărbații (67 față de 60 de ani în medie) și aveau rate mai mari de hipertensiune arterială, diabet și accident vascular cerebral anterior. Bărbații erau mai predispuși să fie fumători și să sufere de boli coronariene.

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies