Oamenii nu numai că au nevoie de prezența altora, dar se bazează pe relații sociale semnificative pentru a se dezvolta până la o vârstă adultă sănătoasă. Singurătatea este mai dăunătoare pentru inimă decât o dietă proastă și lipsa de exerciții fizice, potrivit unui studiu publicat recent în European Heart Journal.
În urma cercertării s-a descoperit că singurătatea este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale la pacienții cu diabet și este mai influent decât o dietă proastă, lipsa de exerciții fizice, fumatul sau depresia. Singurii factori care au crescut mai mult riscul de boli de inimă au fost colesterolul ridicat și obezitatea.
De ce e periculoasă singurătatea
Singurătatea poate duce la creșterea nivelului de hormoni de stres, cum ar fi cortizonul, care măresc ritmul cardiac și tensiunea arterială, putând provoca atacuri de cord. Întâlnirea cu prietenii și a familia în mod regulat poate încuraja, de asemenea, oamenii să ia medicamente, să facă exerciții fizice și să reducă obiceiurile nesănătoase, menținându-și astfel inima puternică.
Cum s-a desfășurat cercetarea
La studiu au participat 18.509 adulți din Marea Britanie cu diabet de tip 2, care au fost chestionați cu privire la cât de singuri se simțeau și cât de des se vedeau cu prietenii și familia. Participanții, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani, au fost urmăriți un deceniu, timp în care 3.247 dintre ei, adică 16%, au dezvoltat boli de inimă sau au suferit un accident vascular cerebral. Dintre aceștia 61 % dintre adulți au declarat că se simțeau singuri și că aveau rareori persoane cu care să vorbească. Persoanele din acest grup au avut cu 26% mai multe șanse de a dezvolta boli de inimă decât adulții care nu se simțeau singuri și care se vedeau în mod regulat cu prietenii și familia.
Foto Imago