Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon. Medic: Cazurile din urban sunt de 8 ori mai multe față de cele din rural


Monoxidul de carbon este un gaz fără miros, fără gust, fără culoare, neiritant format prin ardere. În sezonul rece crește numărul persoanelor intoxicate cu monoxid de carbon.


Intoxicațiile cu monoxid de carbon apar adesea din cauza defecțiunilor la aparate de încălzire cu combustie, precum sobă, șemineu, aragaz, radiator cu petrol, grătare ori autovehicule în funcționare în încăperi închise. 

Simptomele intoxicației cu monoxid de carbon

Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute.

Medicul Tudor Ciuhodaru atrage atenția printr-o postate pe Facebook că intoxicația cu monoxid de carbon poate fi letală.

"Atenție, monoxidul de carbon e un ucigaș tăcut. Numărul acestor intoxicații crește în această perioadă. O pacientă din satul Crucea nu a mai putut fi salvată iar soțul a ajuns la spital în stare critică. O sobă defectă a provocat această tragedie. Intoxicația cu monoxid poate fi letală!

1. Copiii sunt primii și cel mai sever afectați. Gravitatea e influențată de concentrația de gaz de toxic și de durata expunerii.

2. Intoxicațiile se produc prin inhalarea de gaze toxice produse de surse de încălzire (cu deficiențe) lăsate nesupravegheate (mai ales pe durata nopții!).

3. Simptomele sunt extrem de variate și nespecifice: dureri de cap, greață, vărsături, astenie, vertij, tulburări de echilibru, respirație dificilă, puls accelerat, somnolență, convulsii, comă.

Rețineți!!! Avertizăm, din nou, asupra riscurile majore ale încălzirii la aragaz, mai ales pe durata nopții, precum și de necesitatea verificării periodice a surselor de încălzire.

4. Pe o statistică partială utilizarea necorespunzătoare a aragazului provoacă cel puțin 20% din intoxicațiile cu monoxid.

5. Numărul acestor intoxicații se menține îngrijorător de mare (tratăm cel puțin 100 de cazuri anual) mai ales că

6. Mulți factori de risc ai acestui tip de intoxicații pot fi controlați și corectați

7. Cazurile din urban sunt de opt ori mai numeroase față de cele din rural, probabil din cauza utilizării necorespunzătoare a aragazului sau a centralei de apartament drept sursă de încălzire.

8. În mediul rural o atenție crescută trebuie acordată sobelor de lut crăpate sau improvizate precum și modului în care acestea sunt folosite. Riscul de intoxicatie crește atunci când se introduc prea multe lemne, cărbuni sau deşeuri vegetale, care scot fum și duc la acumularea de gaze în timpul nopții. De aceea a stinge focul din sobă înainte de culcare înseamnă doar o minimă măsură de precauție menită să protejeze vieți.

Primul ajutor în caz de intoxicație cu monoxid de carbon:

Primul ajutor constă în principal în scoaterea pacientului din mediul toxic și administrarea de oxigen dar fără a pune salvatorul în pericol:

1. Sunați după ajutor de urgență.

2. Nu încercați niciodată să salvați o persoană intoxicată fără să-i anunțați mai întâi pe alții.

3. Evacuați gazele toxice. Deschideți larg ferestrele sau ușile.

4. Verificați dacă este sigur să intrați și

5. Evitați gazele inflamabile. Nu utilizați instalația electică și nu aprindeți vreun chibrit/brichetă (risc de incendiu sau explozie).

6. Respirați de câteva ori înainte de a intra. După ce intrați încercați să vă țineți respirația. Țineți o batistă udă la nas și la gură

7. După ce ați salvat persoana de pericol, verificați și monitorizați căile respiratorii ale persoanei, respirația și pulsul. Puteți administra oxigen (antidot) sau analeptice respiratorii. Dacă este necesar începeți maneverele de resuscitare.

!!! Chiar dacă persoana pare a se simți bine, solicitați ajutor medical.

Metode de prevenire a intoxicației cu monoxid de carbon:

Verificați flacăra aragazului – aceasta trebuie să fie albastră. Dacă este portocalie, pereții sau mobila de lângă aragaz prezintă zone decolorate, dacă simțiți că aerul din încăpere este mai condensat, luați măsuri. Sunteți în pericol de intoxicare cu monoxid de carbon!

Verificați instalațiile de gaz frecvent, nu folosiți instalații improvizate și apelați întotdeauna la profesioniști!

Foto FACEBOOK

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies