Specialiștii dermatologi avertizează asupra unui ingredient aflat în produsele cosmetice care, deși în prezent nu este inclus în testele de alergii uzuale, s-a descoperit că are potențial alergen și poate fi una dintre cauzele dermatitei. Aceste substanțe sunt prezente într-o gamă largă de produse, de la alimente și băuturi până la produse farmaceutice și de îngrijire personală.
Sulfiții, alergenul anului 2024
Specialiștii de la Universitatea Columbia atrag atenția că sulfiții au rol de antioxidanți și conservanți într-o varietate de produse, de la alimente și băuturi până la produse de îngrijire personală, însă pot declanșa reacții alergice la unele persoane, cu consecințe serioase pentru sănătatea pielii. Unele surse comune non-profesionale de sulfiți includ produse de colorare și decolorare a părului, fixativ, loțiuni de bronzare, machiaj, creme de protecție solară și deodorante.
Un studiu realizat de North American Contact Dermatitis Group (NACDG) a demonstrat că 28,8% dintre pacienții testați pozitiv pentru alergie la sulfiți au prezentat dermatită facială. Aceasta a fost adesea asociată atât cu cosmeticele și medicamentele utilizate pe față, cât și cu alte produse, cum ar fi șampoanele, care s-au scurs pe față în timpul utilizării.
Dermatita de contact
"O reacție alergică sau iritantă poate declanșa dermatita de contact, o afecțiune care deși nu este contagioasă, poate fi extrem de inconfortabilă pentru pacient. Această afecțiune se caracterizează prin inflamație, durere, prurit și erupții cutanate, care apar în urma contactului cu un alergen, precum urshiolul, un ulei ce se găsește în iedera otrăvitoare, sau cu o substanță iritantă ce are efect direct asupra epidermului.
Persoanele cu piele sensibilă și probleme cronice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică, sunt mai predispuse la dezvoltarea dermatitei de contact. Când verificați lista de ingrediente, fiți atenți la denumirile precum sulfit de sodiu, sulfit de potasiu sau E220. Aceste substanțe pot fi prezente într-o gamă variată de produse, de la alimente și băuturi până la produse cosmetice și farmaceutice" explică Dr. Elena Soare, medic specialist dermatolog.
De asemenea, persoanele expuse frecvent la anumite substanțe iritante în timpul activităților profesionale au un risc crescut de a dezvolta dermatită de contact. Această afecțiune este frecvent întâlnită în rândul indivizilor care lucrează în domeniul medical, în saloanele de coafură, construcții, precum și printre mecanici, instalatori și artiști, explică specialistul.
În plus, Dr. Elena Soare atrage atenția asupra importanței controlului dermatologic atunci când există reacții cutanate, însă testele alergologice nu au avut rezultate concludente: "Orice manifestare neobișnuită a pielii ar trebui să fie un semnal de alarmă. Un control dermatologic este esențial pentru diagnosticarea și tratamentul adecvat al afecțiunilor dermatologice, inclusiv reacțiilor alergice la sulfiți", a explicat medicul.
Foto Imago