România, focarul de rujeolă al Europei. Dr. Craiu: Dragi părinți, singura soluție rezonabila este vaccinarea


România a devenit focarul de rujeolă al Europei, iar Organizaţia Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că tot mai multe țări se vor confrunta cu astfel de epidemii.


În țara noastră, părinții sunt reticenți și nu își vaccinează copiii. Ultima raportare a INSP, din 20 februarie, arată că au fost notificate 5.888 de cazuri confirmate cu rujeolă, din care 6 decese. 95 % din populația infantilă trebuie să fie vaccinată, ca să se producă întreruperea circulației virusului și implicit generării de cazuri noi de îmbolnăvire.

Rujeola, o maladie foarte contagioasă

Dr. Mihai Craiu susține că riscul de deces prin complicații ale rujeolei este extrem de ridicat, iar singura soluție este vaccinarea.

"Incep să apară din ce în ce mai multe focare de rujeolă în țara noastră. Știrile din ultimele zile confirmă această tendința de răspândire a unei maladii foarte contagioase. Incă sunt voci care consideră că riscul bolii este mai mic decât riscul vaccinării în cazul rujeolei. Nu doresc să polemizez cu nici o persoană care are convingeri ferme, dar greșite.

Vreau doar să vă informez că riscul de deces prin complicații ale rujeolei este extrem de ridicat. Unul din 1000 de bolnavi ar putea dezvolta encefalită acută sau alte complicații mortale. Stau dovadă cei doi sugari de 7 luni ce au decedat recent în România. Nu insist asupra riscurilor bolii acute, căci ele sunt evidente si extrem de bine studiate.

Va voi spune ce se poate întâmpla după ce a avut boala un copil nevaccinat. Copil care pare că a "scăpat ușor" și s-a vindecat aparent fără complicații.

Unul din cica 600 de sugari care au avut rujeolă au dezvoltat PESS (panencefalită sclerozantă subacută) la 6 până la 10 ani după ce s-au vindecat de boala acută. Și, din păcate, au murit toți, chiar dacă au fost spitalizați în spitale din SUA sau Germania

Cei care au făcut boala la vârste mai mari au avut un risc mai mic de a dezvolta PESS, dar au fost descrise în medie un caz de PESS la 3000 de bolnavi, in scenariul copiilor cu vârstă sub 5 ani.

Cu alte cuvinte știm deja că se vor mai adăuga niște decese acestora deja consemnate, deoarece sunt raportate peste 5000 de cazuri in ultimele luni.

Dragi părinți, singura soluție rezonabila este vaccinarea, iar dintre greșeli, cea mai mare este aceea de a accepta în mod deliberat infectarea copilului tău cu virus rujeolos "pentru ca să nu mai trebuiască să facă vaccinul dăunător" - așa-numitele "measles party".

Nu vă jucați ruleta rusească cu propriul copil. Întrebați medicul de familie sau alt pediatru și nu vă luați după știri false. Prețul plătit ar fi prea mare."

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies