Riscăm o nouă epidemie de rujeolă. Medic: Boala dă complicaţii care pot fi fatale pentru copil


Rujeola este o afecţiune care poate da complicaţii severe, chiar mortale. Medicii atrag atenția că sunt tot mai mulţi copii nevaccinaţi împotriva rujeolei şi a altor boli.


Conform Programului Naţional de imunizare, vaccinul anti rujeolic trebuie administrat încă din primul an de viaţă.

Unele dintre complicaţiile date de rujeolă pot fi mortale. Medicii explică existenţa unui pericol la distanţă, fiind posibil ca virusul rujeolic să persiste în creier şi să se activeze după mai mulţi ani.

"Rujeola este o boală care are în proporţie de cel puţin 30% complicaţii, de diverse tipuri, de la cele respiratorii, otice, oculare, până la complicaţii severe, chiar encefalită, sau bronhopneumonie, unele dintre ele pot fi chiar fatale pentru copil, pot genera o suferinţă inutilă, pe care vaccinul o previne cu foarte mare succes.

Să nu uităm că cei care fac rujeolă sunt expuşi la o complicaţie la distanţă, peste ani de zile, care se cheamă panencefalita sclerozantă subacută şi care este o boală fatală. Apare undeva în jurul vârstei de 10-14 ani la copiii care au trecut prin rujeolă, nu toţi, evident, dar nu avem de unde să ştim, şi care nu are niciun fel de soluţie terapeutică, se datorează persistenţei virusului rujeolic la nivelul creierului, care se activează după ani de zile.

Toate lucrurile astea sunt prevenite de vaccin, aşa că eu cred că balanţa în ceea ce priveşte aceste posibile riscuri ca să zic aşa între ghilimele care sunt minore şi fără niciun fel de impact versus riscul complicaţiilor prin boală şi la distanţă, cred că ar trebui să determine o alegere corectă în opţiunea părinţilor, şi anume vaccinarea”, a explicat Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, pentru news.ro.

De ce părinții aleg să nu își vaccineze copiii?

Sunt părinţi cu convingeri antivaccinale, sau care neglizează pur şi simplu acest subiect, ori nu au medic de familie şi nici nu vor să se înscrie la unul. Pe de altă parte, încrederea în vaccinurile administrate copiilor a scăzut cu 10% în România în timpul pandemiei.

În acelaşi timp, pandemia a întrerupt peste tot în lume procesul de vaccinare împotriva diferitelor boli, unele dintre ele contagioase, precum rujeola. Câţiva dintre factorii care au dus la întreruperea vaccinării cu schema de bază sunt suprasolicitarea sistemelor de sănătate, redirecţionarea medicilor care se ocupau de imunizare către vaccintarea anti covid 19, lipsa de personal medical dar şi măsurile de izolare impuse în anii pandemici. 

În 2020, potrivit OMS şi Unicef 23 milioane de copii din toată lumea nu au fost vaccinaţi cu vaccinurile de bază, cu aproape 4 milioane mai mulţi faţă de anul 2019.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies