Risc ridicat de îmbolnăvire cu Boala Apei: sugarii, în pericol! Care sunt principalele simptome


Intoxicaţia acută cu nitraţi, mult mai cunoscută drept „boala albastră a sugarului“, este o afecţiune care poate chiar ucide bebeluşii. Specialiştii recomandă consumul unei „ape sigure” în situaţia în care intoxicaţia cu nitriţi poate genera afecţiuni severe, în special copiilor sub 3 ani.


Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău atrage atenţia cu privire la riscul ridicat de îmbolnăvire cu ”boala apei” ca urmare a faptului că aproximativ 60% dintre probele de apă prelevate din fântâni în prima parte a anului au fost necorespunzătoare consumului uman, potrivit agerpres.ro

Riscul îmbolnăvirilor, în special la copii şi persoane vârstnice care consumă apă din fântânile nepotabile, este ridicat.

Copiii și bătrânii, în pericol!

Methemoglobinemia acută infantilă generată de apa de fântână reprezintă o problemă de sănătate publică în România, a cărei rezolvare se impune ca prioritară. Este necesară creşterea nivelului de informaţie şi educarea populaţiei privind importanţa folosirii unei ‘ape sigure’. În ultimii ani s-a înregistrat o scădere a incidenţei intoxicaţiilor cu nitriţi la grupa de vârstă 0-3 ani, ca urmare a măsurilor intensive de comunicare a riscului şi conştientizare a populaţiei, prin conlucrarea medicilor de familie şi a celor din DSP judeţene pentru educarea populaţiei din zonele cu risc.

În apa de fântână, concentraţiile crescute de nitraţi pot proveni din mai multe surse, compoziţia naturală a solului, folosirea pe scară largă a fertilizantelor azotoase, nerespectarea condiţiilor igienico-sanitare şi de amplasare a fântânilor. Conform legislaţiei în vigoare, în cazul în care apa din fântânile şi izvoarele publice are concentraţia de nitraţi mai mare decât valoarea prevăzută în lege, primăria este obligată să asigure apa potabilă gratuit pentru sugari şi copii mici până la 3 ani”, informează DSP.

Boala apei, principalele simptome

Riscul consumului apei din fântână cu concentraţie de nitraţi peste 50 mg/l la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani este reprezentat de intoxicaţia acută cu nitriţi, iar la bolnavii cronici şi la persoanele în vârstă poate să apară intoxicaţia cronică. Riscul sanitar reprezentat de consumul apei cu amoniu, nitriţi, nitraţi peste limitele maxime admise este apariţia de intoxicaţii acute grave la copiii din grupa de vârstă 0-3 ani şi afectarea stării de sănătate a populaţiei cu boli cronice, la care există riscul sa apară ‘boala apei’ manifestată prin: greţuri, vărsături, dureri de cap, ameţeli, anemie.

Cianoza infantilă, cunoscută la noi în țară și ca „boala albastră a nou-născutului” (methemoglobinemia acută infantilă, în termeni medicali) poate apărea în contextul folosirii apei de fântână poluată cu nitrați la prepararea laptelui praf pentru copiii de până într-un an.

Cum se manifestă Boala Apei?

Intoxicaţia acută cu nitraţi a sugarului îmbracă trei forme de manifestare: 

  1. forma uşoară - manifestată prin cianoză mai ales la nivelul feţei (în jurul buzelor, nasului), apoi a extremităţilor (unghii, vârful degetelor şi a mucoaselor); 
  2. forma medie - manifestată prin dispnee, tahicardie, sufluri cardiace şi cefalee;
  3. forma gravă - manifestată prin convulsii, aritmii, comă şi chiar deces (moartea albastră prin asfixie)

În ce constă tratamentul?

În primul rând, trebuie înlăturată cauza (sistarea folosirii apei poluate cu nitraţi la prepararea hranei sugarului: lapte praf, ceai), administrarea de oxigen şi aplicarea tratamentului specific: administrare intravenoasă de substanţe reducătoare (vitamina C sau albastru de metilen).

Cu cât concentraţia de nitraţi din apă este mai mare, cu atât creşte şi pericolul. Aspectul deosebit de important de ştiut este acela că prin fierberea apei nu se rezolvă nici pe departe problema, aşa cum mulţi părinţi cred, din contră.  De aceea părinţii sau cei care au în grijă un nou-născut sau un copil în vârstă de până la 3 ani nu au altceva de făcut decât să folosească apă din sursă sigură, verificată şi atestată prin analize de laborator.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies