Acoperirea vaccinală rămâne o problemă în România, având în vedere că ratele de imunizare în rândul copiilor sunt atât sub mediile europene, cât şi sub ţinta recomandată de OMS, care este de 95%.
Autoritățile din Ministerul Sănatății vor să convingă populația să se vaccineze la momentul potrivit pentru a-și proteja sănătatea, indiferent dacă e vorba de copii sau de adulți. Comunicarea directă dintre medici și pacienți este esențială pentru a crește încrederea în vaccinare.
Vaccinurile nu lipsesc de pe stoc
Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății a dat asigurări că în acest moment niciun vaccin nu lipsește de pe stoc>:”Avem în plan ca până la, să zicem, jumătatea acestui an, toate aceste produse vaccinale să fie livrate la cabinetul fiecărui medic vaccinator, aceștia nemaitrebuind să se deplaseze la sediul Direcțiilor de Sănătate Publică, să ridice vaccinurile. Acest lucru se va face cu asigurarea tuturor condițiilor necesare siguranței vaccinurilor din punct de vedere al temperaturilor de păstrare, de transport și de stocare pe parcursul transportului”.
La rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că până la jumătatea anului va fi schimbat modul în care se distribuie vaccinurile către medicii de familie, în sensul că aceştia vor fi aprovizionaţi direct la cabinet.
"Până la jumătatea anului vom schimba modul de distribuţie a vaccinurilor către medicii de familie, în sensul că nu vor mai trebui să le ridice ei şi să se ocupe de foarte multă birocraţie atunci când merg la direcţiile de sănătate publică să ridice vaccinurile din programul naţional de imunizare, ci vor fi aprovizionaţi direct la cabinet cu vaccinurile de care au nevoie pentru protejarea pacienţilor de pe listele proprii", a spus Rafila.
Crește numărul copiilor paralizați din cauza nevaccinării
Copiii născuți chiar înainte sau în timpul pandemiei depășesc acum vârsta la care ar fi trebuit să fie vaccinați în mod normal, fiind astfel necesară luarea unor măsuri prompte pentru a-i imuniza pe cei care nu au fost vaccinați și pentru a preveni epidemiile de boli mortale . În 2022 s-a înregistrat un număr dublu de cazuri de rujeolă față de anul precedent. Numărul copiilor paralizați din cauza poliomielitei a crescut cu 16% în 2022 în comparație cu anul anterior. În cazul în care comparăm perioada 2019-2021 cu intervalul de trei ani precedent, observăm o creștere de opt ori a numărului de copii paralizați din cauza poliomielitei, ceea ce subliniază necesitatea realizării unor eforturi de vaccinare susținute.
Imunizările ar trebui să fie reluate periodic şi la adulţi. Oficialii promit că vor compensa mai multe vaccinuri până la jumătatea acestui an.
Foto Imago