Aspartamul este unul dintre cei mai răspândiți îndulcitori din lume și se găsește în produsele dietetice, cum sunt sucurile Coca Cola Zero, guma de mestecat Orbit, iaurturile dietetice și chiar în ketchup.
Aspartamul a fost studiat pe larg de ani de zile. Anul trecut, un studiu observațional realizat în Franța pe 100.000 de adulți a arătat că persoanele care consumau cantități mai mari de îndulcitori artificiali – inclusiv aspartam – aveau un risc de cancer ușor mai mare.
Organizația Mondială a Sănătății mai avertizează că utilizarea îndulcitorilor fără zahăr nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulţi sau copii.
Rafila: Aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari
Medicul Alexandru Rafila a explicat că un consum moderat de produse care conţin Aspartam nu este nociv, el arătând că „nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici”.
Rafila a subliniat că nu recomandă nimănui consumul de băuturi cu conţinut ridicat de zahăr sau îndulcitori, pentru că acestea au şi alţi aditivi.
„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai. Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de... bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme”, a afirmat Alexandru Rafila sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima Tv.
Acesta a precizat că oamenii care consumă mult ceai sau multă cafea în care pun multe comprimate cu Aspartam pot avea probleme digestive precum scaun diareic ori greaţă.
„Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la Aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm. Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi... partea naturală a produsului este destul de limitată”, a adăugat medicul.
Foto Imago