Programul Eroii FAST, implementat în școlile din România. Elevii vor învăța să identifice semnele unui AVC și cum să intervină pentru a-i salva pe adulții din preajma lor


Încă de la începutul luni martie, într-un număr mare de școli din România a fost introdusă seria de cursuri, care îi învață pe elevi cum să își protejeze bunicii în situația în care aceștia s-ar confrunta cu un accident vascular cerebral. Proiectul Eroii FAST se implementează în școli, mesajul ajungând deja la un număr impresionant de copii din întreaga țară.   


În decembrie 2020 se anunța lansarea în România a unui proiect global dedicat copiilor și elevilor, cu scop educațional, pentru sănătate. Începând din luna martie a acestui an, proiectul a intrat în faza de implementare propriu-zisă, în instituțiile de învățământ primar și preșcolar din țară. 

Patru mari județe au răspuns și au aderat la inițiativa de a îi educa pe cei mici cu privire la simptomele accidentului vascular cerebral și peste 200 de instituții de învățământ primar și preșcolar din toată țara implementează astăzi cursurile programului Eroii FAST. 

Reacțiile, atât ale celor mici, cât și ale părinților și profesorilor, au fost pe măsura așteptărilor, ei având o poziție extrem de pozitivă în fața mesajului și a modului în care acesta este transmis. Un număr impresionant de peste 15000 de copii s-au înscris deja în platforma eroiifast.com și au interacționat cu instrumentele campaniei – jocuri, materiale informative, imagini și filmulețe haioase, toate cu scop educațional. 

Copiii din școlile și grădinițele care deja au adoptat programul,  sunt deja la al 3-lea curs, din cele 5 programate. Ei învață împreună cu eroii Fred, Bruno, Clara și Tibi, cum să identifice semnele principale ale AVC, cum să reacționeze și, mai ales, cum să intervină corect pentru a-i salva pe adulții din preajma lor. 

Datorită situației actuale, echipa de implementare a programului, s-a pregătit pentru 2 scenarii – online și offline, punând la dispoziția profesorilor un suport de curs ușor de parcurs, intuitiv și totodată relevant pentru cei mici, cursurile desfășurându-se atât online, cât și în clasă, în funcție de modul de funcționare a școlilor, în contextul pandemiei COVID-19. 

Procesul de implementare a decurs conform planificării inițiale, am văzut deschidere și bunăvoință din partea profesorilor, ceea ce a contat enorm. Suntem extrem de bucuroși să vedem că rata de răspuns la mesajul campaniei este una atât de mare, ceea ce înseamnă că un număr impresionant de persoane au primit informația pe care ne-o doream să o transmitem. Am convingerea că în acest fel, ceva s-a schimbat în bine, prin faptul că după terminarea cursurilor, bunicii acelora ce le-au parcurs, vor avea în nepoții lor un real sprijin, în cazul unei situații nefaste”, afirmă Bogdan Alecu, Project Manager The Social Nest, agenția delegată pentru implementarea campaniei Eroii FAST în România.

Acțiunea se desfășoară prin intermediul platformei campaniei, fastheroes.com, unde mulți dintre elevi deja s-au înscris, iar alții acum aderă, pentru a învăța despre simptomele AVC, printr-o serie de eBook-uri și jocuri educaționale distractive. Cei care le parcurg adună puncte, îmbinând utilul cu plăcutul printr-o competiție al cărei rezultat final va fi salvarea oamenilor dragi din jur. 

Pe pagina de Facebook a campaniei Eroii Fast , se pot viziona testimoniale ale profesorilor care au început procesul de implementare și alte filmulețe informative, cu privire la mesajul campaniei. De asemenea, pentru a surprinde cât mai multe imagini, păreri și declarații, organizatorii campaniei în România, au creat un grup public, dedicat celor care au aderat la program și pe care i-au numit Eroii din spatele Eroilor FAST.  

Proiectul a fost extrem de bine primit în presă încă din faza de lansare, lucru care ne-a fost de ajutor. Mesajul campaniei a ajuns la un număr foarte mare de oameni, care au venit ulterior către noi, dorind să adere la cauză. Am fost sunați atât de instituții de învățământ din întreaga țară, cât și de părinți ai copiilor care doreau să îi înscrie pe cei mici în platformă, pentru a se juca și a afla mai multe despre campanie. Organizația Salvați Copii, filiala Timișoara, sunt și ei parte din proiect, avem un feedback foarte bun din partea profesorilor claselor înscrise, lucrurile merg așa cum am preconizat, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure. Sperăm ca până la finalul campaniei, să avem un număr și mai mare de persoane înscrise, reușind în felul acesta să ducem mesajul la o scară cât mai largă”, a declarat Iulia Ciortan, PR al proiectului Eroii FAST în România. 

Și inițiativa de a doborî un record mondial a cunoscut o mare susținere, până acum sunt peste 1800 de imagini tip selfie, cu persoane, cu precădere copii, purtând măștile de super eroi, încărcate în platformă, la secțiunea https://recordattempt.fastheroes.com/ . La cât mai multe, speră cei care au lansat provocarea, pentru a reuși în acest fel să crească notorietatea mesajului și a cauzei educative. 

Cei care doresc să se înscrie sau să se logheze în campania Eroii FAST, fie pentru a se juca, fie pentru a viziona materialele aferente proiectului, sunt invitați să viziteze platforma fastheroes.com.

Campania Eroii FAST este una educațională pentru sănătate, adresată copiilor din toată lumea. Aceasta vizează creșterea gradului de conștientizare a simptomelor accidentului vascular cerebral, având o mare misiune - aceea de a recruta un milion de copii din întreaga lume, care vor ști cum să-și ajute bunicii în situația în care seniorii s-ar confrunta cu un accident vascular cerebral. 

Studiile de cercetare au arătat că adesea, oamenii nu recunosc semnele cheie ale unui accident vascular cerebral și nu solicită imediat asistență medicală de urgență. Din cauza faptului că nu ajung în timp util la spital, majoritatea pacienților cu AVC nu primesc tratament optim. Riscurile unui accident vascular cerebral sunt foarte ridicate în cadrul categoriei de vârstă de peste 60 ani. O mare parte dintre copii, petrec mult timp împreună cu bunicii lor, astfel ei pot ajuta la producerea unei diferențe reale, trezind interesul și atenția întregii familii. Scopul general este acela de a ne asigura că, atunci când are loc accidentul vascular cerebral, părinții și bunicii noștri pot supraviețui cu viața intactă, datorită tratamentului eficient, administrat rapid. 

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies