Primele simptome ale Alzheimerului. Boala poate apărea chiar și la persoanele cu vârsta până în 40 de ani 


Boala Alzheimer este o afecțiune neurologică progresivă care provoacă deteriorarea constantă a gândirii, a comportamentului și a abilităților sociale. Și este ceva la care actorul Chris Hemsworth, celebru ca personajul Thor din Universul Cinematografic Marvel, este predispus genetic, deoarece a primit o copie a genei APOE4 de la ambii săi părinți.


Interesant este că australianul în vârstă de 39 de ani a descoperit acest lucru în timp ce dezvolta Limitless, serialul-document care a avut recent premiera pe Disney Plus despre cum să oprești deteriorarea cauzată de îmbătrânire.

Potrivit OMS, 5-8% din populația generală cu vârsta de 60 de ani și peste suferă de demență. Se estimează că, până în 2030, numărul total de persoane cu demență va ajunge la 82 de milioane. Nu există niciun tratament și nu a fost identificată nicio cauză specifică.

Membrii familiei sunt adesea primii care diagnostichează simptomele, chiar înaintea persoanei afectate.

Schimbări bruște de dispoziție. "Schimbările bruște de dispoziție fără motiv pot fi un simptom al bolii Alzheimer, dar este important să se evalueze și alte simptome pentru a avea o imagine mai clară a bolii", spune epidemiologul Gregory Celis. Aceste tipuri de schimbări apar brusc și în mod ciudat, persoana poate fi veselă la un moment dat și apoi să devină furioasă sau deprimată.

Modificări de comportament. Modul de a se comporta cu membrii familiei și chiar atitudinea generală față de viață. Persoana poate deveni mai iritabilă, deoarece percepe dificultăți în desfășurarea activităților zilnice.

Confuzie de loc și timp. Celis explică faptul că "pacienții pot avea dificultăți în a înțelege că un eveniment se va întâmpla mai târziu sau pot fi dezorientați cu privire la date, inclusiv sărbători speciale, cum ar fi zilele de naștere".

Dificultăți de planificare. Unii pacienți cu Alzheimer pot avea mari dificultăți în planificarea unor activități care făceau parte din rutina zilnică, cum ar fi plata facturilor, mersul cu mașina pe rute cunoscute sau pregătirea unor rețete pe care le știau pe de rost.

Dificultăți în rezolvarea problemelor și în luarea deciziilor. Au tendința de a amplifica eșecurile simple, de obicei pentru că nu pot găsi soluții sau lua decizii bune la timp.

Dificultăți în înțelegerea mediului și în adaptarea la contextele sociale. Persoana poate acționa în mod nepotrivit sau deplasat, foarte agresiv sau extrem de pasiv.

Probleme la vorbire sau la scris. "Uneori nu sunt capabili să termine propoziții sau să rețină, să scrie și să înțeleagă anumite cuvinte", spune specialistul.

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies