Pneumolog: Toate spitalele sunt sufocate! Secţii arhipline cu copii care au insuficienţă respiratorie


În această perioadă sunt foarte multe viroze respiratorii, mai multe decât au fost în alţi ani şi mai ales decât erau înainte de pandemie. Virusul sinciţial respirator şi rino-virusurile sunt cele care circulă cel mai mult, iar aceste virusuri dau forme severe de boală. 


Dr. Carmen Zapucioiu, medic primar pediatru şi medic specialist în pneumologie pediatrică la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii Grigore Alexandrescu din Capitală a declarat pentru news.ro că că la unitatea de primiri urgenţe ajung zilnic în jur de 400 de copii care au boli respiratorii şi că secţiile de specialitate sunt arhipline. Cei mai mulţi dintre copii rămân internaţi în spital şi au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie.

"De trei săptămâni numărul lor a crescut foarte mult, foarte multe boli respiratorii pornind de la rino-faringită, deci guturai, virozele obişnuite dar sunt foarte multe care evoluează nefavorabil şi care merg către pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie. Mulţi dintre copiii care sufereau de astm bronşic au acutizări ale astmului în această perioadă."

Poluarea agravează boala

Poluarea este de asemenea un factor important care agravează boala. Poluarea, un factor care duce la o evoluţie severă a bolii. Medicul spune că, în special în cazul copiilor, ar trebui folosită masca şi în spaţiile exterioare, atunci când afară este ceaţă, pentru că aceasta este încărcată cu particule poluante de mici dimensiuni care pot ajunge profund în căile respiratorii ducând apoi la complicaţii. 

Sfaturi pentru evitarea îmbolnăvirii

Izolarea copiilor bolnavi de restul colectivităţii, evitarea locurilor de joacă extrem de aglomerate şi portul măştii în spaţiile închise. Alimentaţia care să conţină fructe şi legume proaspete, foarte importantă şi în cazul copiilor. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de bine. Emisiunea integrală din 1 octombrie 2023
Cât de des este recomandat examenul cardiologic. Inclusiv pacienții sănătoși...
Alimentul premium care se vinde la un preț mic în magazine. Este o sursă bună...
„Poate să conțină urme de arahide". Ce înseamnă, de fapt, această expresie...
Crizele epileptice subtile. Ce sunt și cum se manifestă. „Sunt ca un scurtcircuit”
Fumatul afectează sistemul imunitar. La fiecare fum de țigară vasele de sânge...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies