Pericolul din carnea de porc! O analiză ieftină vă ferește de o boală severă


Se apropie sărbătorile de iarnă și carnea de porc este tot mai căutată. Dacă alegeți să nu o cumpărați de la magazinele autorizate, trebuie să vă asigurați ca a fost testată la un laborator specializat. ANSVSA interzice vânzarea cărnii direct din gospodărie, fără certificat sanitar-veterinar.


Medicii infecţionişti ai Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara atrag atenţia asupra pericolului îmbolnăvirii de trichineloză, prin consumul unor preparate de sezon din carne de porc crescut tradiţional, în gospodărie.

Ce este trichineloza

Carnea de porc şi preparatele trebuie supuse unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva sunt infestate cu Trichinella Spiralis. Boala parazitară provocată de acest vierme este trichineloza.

Trichineloza sau trichinoza este o boala parazitară, contractată de om prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic care conține larvele infestante a unui nematod vivipar din genul Trichinella spiralis sau cu specii înrudite de Trichinella.

”Viermele ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infectate, de obicei porci sau mistreţi. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei. Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, şi este cauzată de consumul aceluiaşi aliment.

După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziţii se înmulţesc şi pătrund în sânge, iar apoi în muşchii striaţi unde se închistează şi împiedică funcţionarea corespunzătoare a acestora. Există, însă, posibilitatea ca paraziţii să ajungă şi în alte organe, şi vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, atrage atenţia asist. univ. dr. Ovidiu Roşca, medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara.

Simptomele trichinelozei

Principalele simptome sunt febră, dureri de cap, erupţii cutanate, tulburări digestive (greţuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoţite de conjunctivită şi chiar hemoragii. Primele simptome apar la o zi, două, după consumul de carne infestată. Există posibilitatea afectării muşchilor respiratorii, ceea ce duce la apariţia unor tulburări de respiraţie.În unele cazuri, însă, în infecţiile severe, pot apărea complicaţii cardiace, pulmonare sau chiar neurologice. Aritmiile, insuficienţa cardiacă, miocardita, pneumonita, encefalita, meningita sau convulsiile sunt câteva dintre complicaţiile care apar în unele cazuri şi pot duce la decesul persoanei bolnave.

Examenul pentru identificarea parazitului Trichinella spiralis în carnea de porc

Examenul trichineloscopic nu este unul complicat și nici scump. Prețul unui examen trichineloscopic pentru carnea de porc domestic este de 21 de lei, plus TVA și dublu pentru carnea de porc mistreț.

Rezultate în doar câteva minute

Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat.

Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute. Atenție, ărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul îngheţării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minim -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 21 aprilie 2024
De ce e sănătoasă prăjeala în untură. Sfatul medicului
Trigliceridele mărite. Ce înseamnă și cum putem reduce numărul acestora
Cauzele poftei de dulce. „Acest comportament arată experiențe traumatice extreme”
23 de ani, vârsta la care fertilitatea la femei atinge apogeul. Ce se întâmplă...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies