Pericolele din apa îmbuteliată: un litru conține 240.000 de particule de plastic


Apa îmbuteliată este considerată de mulți o sursă sigură, însă un studiu recent a scos la iveală un aspect îngrijorător.


Apa din sticlele de plastic conține de până la 100 de ori mai multe particule de plastic decât se credea până acum. Nanoplasticele pot fi găsite peste tot pe planetă. Ele sunt atât de mici încât nu pot fi observate la microscop, dar pot provoca probleme de sănătate destul de mari, deoarece pot invada celulele organismului.

Apa îmbuteliată conține mai mult plastic decât era estimat

Au fost testate mai multe mărci populare, iar oamenii de știință au numărat o medie de 240.000 de fragmente de plastic detectabile la fiecare litru de apă. Rezultatele au arătat că fiecare litru conținea între 110.000 și 370.000 de particule, dintre care 90% erau nanoplastice, restul fiind microplastice.

Cel mai frecvent găsit a fost nailon – probabil de la filtrele de plastic folosite pentru purificarea apei – urmat de polietilen tereftalat (PET), din care sunt fabricate sticlele. 

Cât de mult ne afectează sănătatea

Microplasticele au o dimensiune mai mică de 5.000 de micrometri (sau 5 milimetri), în timp ce nanoplasticele au o dimensiune mai mică de un micrometru. Acestea sunt atât de mici încât pot pătrunde în fluxul sanguin și, prin urmare, chiar și în organe, inclusiv în creier și inimă. 

Cercetătorii au găsit nanoplastic chiar și în  în Groenlanda și Antarctica. Studiind nucleele de gheață din Groenlanda și Antarctica, oamenii de știință au identificat mai multe tipuri de particule nanoplastice, inclusiv particule care provin din anvelope.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum evităm excesul de sare. Doar persoanele care suferă de boli de inimă trebuie...
„Inima e un organ care funcționează ca o pompă”. Ce este hipertensiunea și...
Ce este diabetul gestațional și cum poate fi depistat. Explicațiile medicului specialist
Cum putem face mai multe intervenții chirurgicale stomatologice într-o singură...
„Depinde de cât vrem să mâncăm și cât suntem de pofticioși”. Pâinea îngrașă....
Cum se poate transforma suprasolicitarea la locul de muncă în anxietate. Avertismentul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies