Specialiștii atrag atenția că numărul persoanelor diagnosticate cu cancer de piele s-a dublat în ultimii ani, iar principala cauză este expunerea excesivă la soare.
Medicii atrag atenția că oricât de mult ne-ar plăcea pielea bronzată, nu trebuie să me expunem între orele 11:00 și 16:00.
„Efectul ultravioletelor este maxim în perioada de vară, iar expunerea exagerată la ultraviolete este nocivă. Însă, cel mai important este să ne ferim de arsura solară. Astfel, este important ca între orele 11 – 16 să nu stăm la plajă şi să folosim creme de protecţie solară. Hainele şi automobilul nu protejează de radiaţia solară.
De aceea, ar fi bine să evităm plimbările la orele prânzului, atunci când soarele arde”, a declarat profesorul Alexandru Tătaru, preşedintele Societăţii Române de Dermatologie (SRD).
Expunerea la soare între orele 9.00 – 09.30 şi 17.00 – 17.30 asigură tot necesarul de vitamina D.
„Am demarat această acţiune cu scopul de a sensibiliza populaţia la problema cancerelor de piele. Ne propunem să convingem opinia publică să conştientizeze pericolul expunerii la radiaţiile solare, dar şi să încurajăm prezentarea la medicul dermatolog pentru diagnosticul precoce de cancer de piele”, a explicat Tătaru.