Tulpina Delta Plus este o nouă variantă de coronavirus depistată în România în urma testelor de laborator. Specialiștii sunt de părere că aceasta ar putea să declanșeze un nou val de infectări, al cincilea din România, în perioada următoare. Aproximativ 20% dintre secvenţierile realizate în România au arătat o mutaţie a tulpinii Delta, care a fost cea mai agresivă de până acum în pandemia Covid-19.
"Vedem că secvenţierile nu sunt sută la sută cu tulpina ancestrală Delta. 20% sunt variante care intră în categoria Delta plus. Deja pandemia se pregăteşte să ne ofere o nouă tulpină, care va constitui probabil valul 5", a declarat medicul Octavian Jurma, la Digi24.
Specialistul a atras atenţia că relaxarea restricţiilor, deşi este dorită de toată lumea, trebuie făcută astfel încât oamenii să fie în siguranţă, iar singura măsură în acest sens este, în opinia sa, vaccinarea.
"Trebuie să intrăm în rândul ţărilor care fac managementul complet şi permanent al pandemiei. E o certitudine statistică faptul că Covid-19 e cu noi pentru o perioadă lungă. Variola şi poliomielita au fost cu noi secole. Să vorbim mai puţin de relaxare şi mai mult de vaccinare, de protecţie, de siguranţă", a punctat epidemiologul.
Câte doze de vaccin sunt recomandate împotriva Covid-19
Campania de vaccinare continuă în România, chiar dacă ritmul ei a scăzut din nou în ultimele săptămâni. În timp ce mulţi fac deja a treia doză de vaccin, supranumită doza booster, alţii se află încă la prima sau a doua doză. Deşi la începutul vaccinării cu doza a treia s-a spus că aceasta asigură o mai bună imunitate, se pare că studiile realizate în ultima vreme indică faptul că vaccinarea anti-Covid va fi necesară în fiecare iarnă. Cel puţin aşa susţine medicul Adrian Marinescu.
Vom avea vaccinare anuală împotriva Covid-19?
Dr. Adrian Marinescu a explicat că administrarea unei doze anuale de vaccin împotriva SARS-CoV-2 este o variantă luată în calcul de specialişti: "Familia de coronavirus este mare şi dintotdeauna conviețuiește cu noi. SARS-CoV-2 este doar un membru din această familie. Până la urmă, dacă reușim să fim în acel punct de conviețuire cu virusul şi viaţa noastră să se desfășoare normal şi pentru acest lucru ne trebuie un vaccin ca să ne asigure protecţia", a spus Adrian Marinescu.
"Dacă vom face booster în fiecare iarnă sau mai devreme, rămâne de văzut. Să sperăm că vaul cinci va însemna un număr de infecţii uşoare în mare parte, pentru că până în februarie avem timp să ne creştem protecţia prin vaccinare", a adăugat dr. Marinescu.
Sursa foto: shutterstock.com