O nouă descoperire! Tratamentul cu celule stem ar putea stopa evoluția bolii în scleroza multiplă


O nouă descoperire făcută de cercetători care testează eficiența terapiilor celulare în boli grave dă speranță bolnavilor de scleroză multiplă. 


În cadrul unui studiu clinic derulat pe doi ani la Institutul Științific IRCCS San Raffaele din Milano, Italia, evoluția bolii a fost stopată prin transplantul de celule stem, care a dus la o creștere a numărului de molecule neuroprotectoare în lichidul spinal al bolnavilor.

În prezent, sunt în desfășurare la nivel global mii de studii ce vizează utilizarea celulelor stem recoltate din țesutul placentar și cel ombilical în tratamentul unor boli grave, cum sunt unele afecțiuni autoimune, anumite leucemii și tumori maligne.

Ce este scleroza multiplă - SM

În cazul sclerozei multiple - o boală autoimună, inflamatorie, a sistemului nervos central, care afectează peste 2 milioane de oameni din toată lumea, cercetători din Italia au reușit să obțină o stopare a evoluției prin transplantul de celule stem în măduva spinării pacienților.

Printre milioanele de oameni cu scleroză multiplă se numără și vedete precum: Christina Applegate, Selma Blair, Jack Osbourne.

Au beneficiat de terapia experimentală 12 bolnavi de scleroză multiplă în stadiu avansat, cu vârste între 18 și 55 de ani, care au primit diferite doze de celule stem administrate intratecal (în canalul spinal). La 3 luni de la administrare, toți pacienții au înregistrat o creștere a numărului de molecule neuroprotectoare în lichidul spinal, iar după doi ani de monitorizare, echipa de proiect a observat că starea pacienților nu s-a deteriorat deloc, iar pierderea de materie cenușie a fost mai redusă la cei care au primit o cantitate mai mare de celule stem decât la cei care au primit o doză mai mică. 

Studiul restrâns derulat în Italia trebuie urmat de unul extins, în cadrul căruia să fie definite doza optimă și protocolul adecvat. Însă rezultatele au fost primite cu speranță de lumea medicală, care reînnoiește cu această ocazie recomandarea făcută părinților de a opta, la naștere, pentru recoltarea țesutului placentar și a celui ombilical.

Deși sunt disponibile tratamente care ajută la ameliorarea simptomelor, scleroza multiplă nu poate fi în prezent vindecată. Există însă speranțe că studiile aflate în derulare vor aduce noi oportunități de abordare terapeutică. Peste 85 de afecțiuni grave pot fi deja tratate cu ajutorul celulelor stem recoltate la naștere din cordonul ombilical și din placentă, iar cercetătorii estimează că între 30 și 50 de noi terapii celulare ar putea fi aprobate până în 2030.

vezi emisiunile doctor de bine

Importanța dinților pentru aspectul tânăr al feței. Cum influențează resorbția...
Auzul slăbit poate fi cauzat de polipi. Importanța operației în rândul copiilor
Hipertensiunea arterială nu doare, dar netratată poate duce la accident vascular...
Tiroida și kilogramele în plus. Legătura dintre greutate și sănătatea glandei,...
Cancerul de col uterin, o maladie care nu ar trebui să existe. Apare într-un an,...
Chirurgia dentară a ajuns la un alt nivel. În loc de clasica operație se fac incizii...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies