Un studiu publicat recent arată că veziculele extracelulare derivate din celule stem mezenchimale (MSC) pot susține regenerarea organismului în cazul expunerii acute la radiații, o situație medicală rară, dar extrem de gravă.
Veziculele extracelulare sunt particule microscopice secretate de celule, pline de molecule antiinflamatorii, proteine și factori de creștere. În testele preclinice, cercetătorii au demonstrat că aceste vezicule extravelulare pot reduce inflamația sistemică și pot stimula vindecarea țesuturilor afectate de radiații. Concret, în modele animale de expunere letală, supraviețuirea a crescut semnificativ după administrarea veziculelor derivate din MSC. Este pentru prima dată când o astfel de terapie arată rezultate clare în tratarea sindromului acut de radiație (ARS) – o afecțiune pentru care opțiunile terapeutice sunt în prezent extrem de limitate.
Aceste rezultate se adaugă la portofoliul tot mai vast de aplicații medicale ale celulelor stem. Peste 5.000 de studii clinice în desfășurare explorează în prezent utilizarea acestor celule în tratamente pentru boli cardiovasculare, neurodegenerative, autoimune sau oncologice. Acum, cercetătorii au în vedere chiar și utilizarea lor ca măsură de protecție pentru echipajele spațiale sau personalul expus riscului radiologic.
În acest peisaj medical în continuă schimbare, recoltarea celulelor stem la naștere devine o alegere tot mai strategică.
„Conform cercetărilor recente, 1 din 217 persoane va avea nevoie de un transplant de celule stem pe parcursul vieții – semnificativ mai mult decât se credea anterior. În plus, unele afecțiuni oncologice și neurologice pot fi tratate deja cu aceste celule, iar până în 2030 se estimează că vor fi aprobate până la 50 de noi terapii celulare pentru boli grave”, explică dr. Bogdan Coltor.
Foto Imago