Nefericirea, anxietatea sau depresia te îmbătrânesc mai mult decât fumatul


Sănătatea mintală a unei persoane afectează îmbătrânirea la fel de mult ca sănătatea fizică. Iar depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări mintale la nivel mondial.


Studiile recente arată că stresul cauzat de depresie, anxietate sau nefericire ne poate accelera procesul de îmbătrânire prin scurtarea lanțului de ADN, respectiv prin reducerea telomerelor (învelișul de la capetele fiecărui lanț de ADN care protejează cromozomii).

Cercetătorii sugerează că anxietatea și fobiile netratate pot constitui un factor influent pentru îmbătrânirea accelerată. Atunci când nu este tratată, depresia poate genera schimbări biologice care accelerează procesul de îmbătrânire și cresc riscul apariției unor afecțiuni cu potențial letal.

Bolile mintale nu au doar efecte psihologice, ci și fizice

Oamenii de știință de la Deep Longevity Limited din Hong Kong  au descoperit că atunci când anumite stări psihologice sunt combinate, pot crește vârsta biologică a unei persoane mai mult decât fumatul.

Factorii psihologici, cum ar fi sentimentul de nefericire sau de singurătate, se adaugă la vârsta biologică a unei persoane cu peste un an și jumatate. Fumatul, în schimb, a adăugat aproximativ 1,25 ani de îmbătrânire. 

Fumatul accelerează îmbătrânirea

Ridurile, dificultățile în respirație și tusea sunt, de obicei, asociate cu fumatul excesiv. Aceste caracteristici pot lasă o impresie falsa despre vârstă unei persoane, făcând că oamenii să para mai în vârstă decât sunt în realitate. Fumul de țigară și alti factori poluanți pot accelera procesul de îmbătrânire, înrăutățind inflamațiile din plămâni și îngreunând procesul de însănătoșire. Funcția plămânilor se deteriorează odată cu vârstă, în același fel în care se deteriorează și pielea, oasele sau vasele de sânge.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...
De ce berea face burtă. Medicul Mihaela Bilic recomandă o băutură alcoolică cu...
Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies