Muzica stimulează emoțiile pozitive, îmbunătățind mecanismele de apărare permițând astfel vindecarea. Muzica are potențialul de a distrage atenția, de a provoca intelectul și de a modifica starea emoțională, diminuând astfel, durerea fizică.
Terapia prin muzică poate reduce senzația de suferință și durere cronică.
Efectul melodiilor triste asupra durerii
Ascultarea melodiilor preferate ar putea reduce percepția durerii de către oameni, potrivit unui nou studiu publicat miercuri în revista Frontiers in Pain Research. Iar cele mai eficiente analgezice s-au dovedit a fi cântecele triste care detaliază experiențe dulci-amare și emoționale.
Muzica poate ajuta la atenuarea durerii și, spre deosebire de alte medicamente, nu există niciun risc sau efect secundar.
Cercetarea a scos la iveală faptul că persoanele care au ascultat cântece dulci-amare și emoționante au simțit mai puțină durere decât atunci când au ascultat cântece cu teme liniștitoare sau vesele.
Persoanele care au ascultat melodii dulci-amare au raportat, de asemenea, că le-au trecut fiorii de mai multe ori – acele frisoane pe care le ai pe piele când asculți muzică plăcută. Astfel, frisoanele muzicale pot modula durerea, având efect de blocare a stimulilor dureroși către creier.
Atunci când oamenii ascultă muzica care le place, aceasta poate reduce durerea pe care o simțim cu 10%.
Câteva dintre beneficiile terapiei prin muzică:
- Muzica afectează pozitiv percepția asupra durerii:
- Muzica distrage atenția de la durere.
- Muzica poate da pacientului un sentiment de control.
- Muzica determina organismul să elibereze endorfină pentru a contracara durerea.
- Muzica lenta relaxează persoana prin încetinirea respirației și a bătăilor inimii.
- Muzica grăbește procesul de recuperare
- Muzica scade tensiunea arterială
- Muzica îmbunătățește performanța sportivă.
- Muzica îmbunătățește productivitatea
Foto Imago