Motivul pentru care nu te poți gâdila singur. Aceasta este explicația științifică 


Probabil că ați observat la un moment dat că este imposibil să vă gâdilați singur și există un motiv științific pentru acest lucru.


"Timpul petrecut râzând este timp petrecut cu zeii", spune un proverb japonez. Un proverb spaniol ne amintește că "cel care râde de toate este cel care trăiește bine". Râsul cu voce tare oferă numeroase beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea stării de spirit până la reducerea nivelului de cortizol care cauzează stres. Dar știi de ce nu este posibil să te gâdili singur?

Există două moduri de a percepe gâdilatul

Un articol recent din The Conversation aruncă o privire amuzantă asupra științei din spatele gâdilării. Există 2 moduri de a percepe gâdilatul, descoperite la sfârșitul secolului al XIX-lea: knismesis și gargalesis. 

Knismesis se referă la gâdilarea ușoară, cum ar fi cea provocată de atingerea unei pene, care de obicei provoacă mâncărimi și nu provoacă râs. Gargalesis se referă la gâdilarea intensă, cum ar fi atunci când o altă persoană vă atinge tălpile picioarelor, axilele, gâtul, bărbia sau zona din spatele genunchilor.

Ambele tipuri de gâdilat nu sunt generate în același timp, deoarece sunt implicați diferiți receptori senzoriali și căi nervoase. Gâdilatul râsului, sau gargalesis, este mai complicat: studiile sugerează că acest râs este mai degrabă un comportament social decât un reflex. Acestea depind de context și de starea de spirit și implică, de asemenea, dinamici de dominație și supunere.

Dacă verifici în timp ce citești acest articol, vei vedea că, chiar dacă te atingi în zonele cele mai sensibile, nu ești în stare să te faci să râzi. 

Ceea ce se întâmplă și motivul din spatele incapacității de a te gâdila singur este faptul că creierul tău este foarte inteligent: sistemul tău somatosenzorial complex, care se ocupă de procesarea datelor senzoriale, interpretează stimulii tactili proprii mult mai puțin intens decât cei externi. Cu alte cuvinte, știe că reprezintă o amenințare mai mică pentru organism.

vezi emisiunile doctor de bine

Progres în tratamentul oncologic. Cum îmbunătățesc tehnologia și intervențiile...
Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies