Cei mai mulţi dintre copii rămân internaţi în spital şi au nevoie de oxigen pentru că suferă de pneumonie asociată cu insuficienţă respiratorie.
Val de viroze respiratorii
Un medic de familie din Sibiu explică părinţilor cum este posibil ca un copil să primească trei – patru diagnostice într-o săptămână, chiar două într-o zi: infecţii multiple cu diferite perioade de incubaţie, sau complicaţii.
Medicul face apel la părinţi să fie atenţi la copii şi să-i ocrotească pentru că circulă multe tulpini în paralel, iar măsurile sanitare sunt zero
"Cum se poate ca un copil să aibă 3 diagnostice într-o săptămână?
Răspunsul este se poate, chiar două în aceeași zi. Exemplu: o viroză are debutează dimineața ca o rino-faringita, spre seară să înceapă să tușească lătrător și să răgușească, asta înseamnă că a dezvoltat o laringită. Peste două zile încep să îl doară urechile iar la examenul clinic se constată că s-a instalat otita. Peste alte două zile scaunele devin moi, diareice, iată și enterocolita.
Din exemplul de mai sus rezultă, nu trei, chiar patru diagnostice într-o singură săptămână. Aici pot fi două cauze, ori apar complicații datorită unui singur virus mai agresiv, ori copilul s-a infectat cu mai mulți agenți patogeni dar cu perioade de incubație diferite (infecții multiple) deoarece, în acest moment, circulă multe tulpini în paralel iar măsurile sanitare sunt zero.
Scriu aceste lucruri pentru ca părinții să înțeleagă ce li se întâmplă celor mici, să fie atenți, să îi ocrotească și să nu se mai mire că primesc într-un timp așa scurt și alte diagnostice cu tratamente diferite de la același medic sau medici diferiți", scrie pe Facebook, medicul Egri Eduard din Sibiu.
Foto Imago