Medic: Crește numărul cazurilor de tuberculoză la copii. Semne care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi


Semnele de alarmă ale tuberculozei care ar trebui să ne trimită la medic. Cum recunoaștem aceasta afecțiune și cum o putem elimina, ne explică medicul Beatrice Mahler.


Tuberculoza se transmite pe cale aeriană, dar devenim "contacți" numai dacă am petrecut mai mult de 4 ore cu o persoană bolnavă, la distanța unei conversații. Tuberculoza se vindecă, dacă tratamentul este corect și complet administrat.

Crește numărul cazurilor de tuberculoză la copii

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”, medicul Beatrice Mahler a declarat pentru News.ro că există o creştere a numărului de cazuri de copii cu tuberculoză în 2022, față de 2021, În acest sens, în 2022 au fost înregistrate 327 de cazuri, faţă de 289 în 2021.

TBC-ul copiilor e mai complicat

Complicaţiile pe care boala le poate da sunt dintre cele mai severe, spune medicul: "Trebuie să ne uităm puţin la ce înseamnă tuberculoza copilului, pentru că vorbim despre o afecţiune la al cărei diagnostic se ajunge de cele mai multe ori prin excludere. Pentru că paleta de simptome pe care copilul cu tuberculoză le are este extrem de variată, tuberculoza copilului este o formă de tuberculoză gravă care înseamnă diseminarea bacilului Koch în tot organismul, el ajunge să dezvolte de multe ori tuberculoză cu localizare multiplă, pulmonară, cerebrală, sistemică, iar diagnosticul este dificil deoarece cantitatea de bacil care se regăseşte în lichidele şi structurile care sunt supuse analizei este extrem de mică şi atunci practic mergem la diagnosticul tuberculozei copilului atunci când ştim că există un adult bolnav de tuberculoză. De cele mai multe ori cam aşa depistăm copiii."

Copilul cu tuberculoză nu este contagios, el este de regulă victima unui adult bolnav de tuberculoză fie că ştie, fie că nu, şi atunci copilul necesită internare doar atunci când ajunge să facă o formă severă de boală. 

De regulă, diagnosticul tuberculozei la copil este pus de către medicul pediatru care tratează copilul.

Semne care ar trebui să-i îngrijoreze pe părinţi: infecţii respiratorii repetate, tuse, astenie.

„Orice copil care are infecţii respiratorii repetate, tuse, o astenie pe care părintele o sesizează la copilul său, trebuie să fie evaluat de un medic pediatru. Nu este normal să nu avem acest consult”, a precizat dr. Mahler. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies