Lista analizelor medicale GRATUITE pentru persoanele 40+. Investigaţiile care se recomandă 


Iată ce cuprinde pachetul de prevenție destinat persoanelor asigurate cu vârsta de peste 40 de ani!


O atenție deosebită necesită în special persoanele de peste 40 de ani, deoarece după această vârstă incidența bolilor cronice crește semnificativ. Prin pachetele de prevenție, CNAS urmărește să încurajeze persoanele menționate să-și verifice periodic starea sănătății, dar și medicii de familie să acorde activ consultații preventive, în cadrul cărora să evalueze comportamentele cu impact global asupra sănătăţii (stilul de viaţă: fumat, consum problematic de alcool, activitatea fizică, dieta etc.), riscul cardiovascular, oncologic, sănătatea mintală, sănătatea reproducerii, și să intervină asupra riscurilor modificabile.

Pe termen mediu și lung, această abordare va conduce la creșterea calității vieții pacienților, care astfel sunt depistați precoce și tratați într-un stadiu incipient al bolii, la reducerea costurilor asociate bolii, dar și la diminuarea numărului de servicii medicale spitalicești, în favoarea celor de medicină primară (inversarea piramidei serviciilor medicale).

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Andrei Baciu prezintă lista serviciilor de care pot beneficia gratuit persoanele cu vârsta de peste 40 de ani.

"Ai aflat despre serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice cu vârsta de peste 40 de ani? Fie că este vorba despre tine, fie că este vorba despre cineva drag. 

Prevenția este calea către o viață sănătoasă și lungă. Să iți iei două trei ore și pentru o simplă consultație de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu de doare nimic, nu avem nici un simptom. Cele mai multe tipuri de cancere și boli cronice la început evoluează asimptomatic.

Nu uita, prevenția nu doar că este esențială, dar este și cea mai bună investiție pe care o poți face pentru tine și cei dragi. Îți poate salva viața, și totuși, nu costă nimic.

 Dacă ai peste 40 de ani, este important să știi care sunt serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice.

Pentru această categorie de vârstă, se decontează până la 3 consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:

 1. ✔️ Evaluarea și monitorizarea stilului de viață, 
 2. ✔️ Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie), 
 3. ✔️ Evaluarea riscului oncologic, 
 4. ✔️ Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi, 
 5. ✔️ Evaluarea riscului privind sănătatea mintală, 
 6. ✔️ Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii, 
 7. ✔️ Evaluarea riscului de melanom malign;

În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii. 

Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultațiilor de prevenție în trimestrul 2 al anului, pentru asigurații de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie. 

Investigațiile care se recomandă sunt:

 • Hemoleucogramă completă
 • VSH
 • Glicemie
 • Colesterol seric total
 • LDL colesterol
 • Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată - RFGe
 • PSA la bărbaţi
 • TGO
 • TGP
 • determinarea raportului albumină/creatinină urinară
 • senologie imagistică la femei (mamografie)
 • examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice, 
 • TSH şi FT4 la femei 

Este dreptul tău să cunoști care sunt serviciile pe care le poți accesa!

Sub îndemnul Mergi la medic, ai grijă de sănătate ta, în fiecare săptămână, CNAS vă informează cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă gratuit prin sistemul asigurărilor de sănătate.

De ce este estențial să facem prevenție

La sfârșitul primului trimestru al acestui an, erau 143.033 asigurați incluși în programul național de oncologie. Descoperit în stadiu incipient, cancerul poate fi tratat mult mai ușor.

În total, în trimestrul al II-lea, pentru grupa de vârstă  peste 40 de ani, medicii de familie au acordat 14.401 consultații de prevenție,  cele mai multe în:

București – 2369

Timiș – 1474

Neamț – 877

Arad – 818

În aceeași perioadă, au fost efectuate 219.530 analize de laborator ca urmare a biletelor de trimitere eliberate de medicii de familie urmare acordării consultațiilor de prevenție pentru această grupă de vârstă, dintre care:

177.888 antigen PSA la bărbaţi (marker util în detectarea cancerului la prostată)

15.316 Mamografii analogice în 2 planuri (detectarea cancerului mamar)

26.326 Examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice ( detectarea cancerului de col uterin)."

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies