La ce vârste sunt oamenii cel mai fericiți? Un studiu cu aproape 500.000 de participanți răspunde la întrebare


Fericirea este ceva pe care oamenii caută să o găsească în permanență, dar ceea ce definește fericirea poate varia de la o persoană la alta. 


Fericirea este o stare emoțională caracterizată prin sentimente de bucurie, satisfacție, mulțumire și împlinire. Fericirea este adesea descrisă ca implicând emoții pozitive și satisfacție în raport cu propria viață.

De-a lungul timpului, cercetătorii au încercat de mai multe ori să afle care este secretul fericirii. Dar cel mai recent studiu publicat în revista academică Psychology Bulletin vrea să aducă răspunsuri la întrebarea: când este probabil să fii cel mai fericit în viață?

Satisfacția în viață scade între 9 și 16 ani

Cercetarea, care a implicat 460.902 participanți, a descoperit cum evoluează starea de bine, de fericire, pe parcursul vieții.

S-a constatat că satisfacția în viață scade între 9 și 16 ani, apoi crește din nou ușor până la vârsta de 70 de ani. După acest punct, satisfacția vieții a scăzut din nou până la vârsta de 96 de ani, potrivit euronews.com.

Raportul a arătat că stările emoționale pozitive au scăzut între 9 și 94 de ani. Stările emoționale negative au fluctuat ușor între 9 și 22 de ani, apoi au scăzut până la vârsta de 60 de ani, înainte de a crește din nou. Scăderea satisfacției în viață între 9 și 16 ani poate fi atribuită schimbărilor semnificative ale corpului și ale vieții sociale, care sunt adesea asociate cu pubertatea. Satisfacția vieții crește din nou pe măsură ce adolescenții trec la vârsta adultă tânără.

Declinul satisfacției vieții la vârsta adultă foarte târzie, începând cu vârsta de 70 de ani, este atribuit schimbărilor de viață asociate cu bătrânețea( sănătatea se deteriorează, semenii lor mor, performanța fizică scade, contactele sociale se diminuează.

Cum se evaluează fericirea

În timp ce percepțiile despre fericire pot fi diferite de la o persoană la alta, există câteva semne cheie pe care psihologii le caută atunci când măsoară și evaluează fericirea și anume:

  1. Ne bucurăm de relații pozitive și sănătoase cu ceilalți
  2. Simțim că mediul în care ne trăim viața este unul bun 
  3. Simțim că am realizat (sau că vom realiza) ceea ce ne dorim în viață
  4. Ne simțim mulțumiți de propria viață
  5. Ne simțim pozitiv mai mult decât negativ
  6. Suntem deschiși către idei și experiențe noi
  7. Avem grijă de sine și ne tratăm cu bunătate și compasiune
  8. Experimentăm recunoştinţa
  9. Simțim că trăim viața cu un sens și un scop

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 octombrie 2024
De ce se umflă picioarele și ce legătură are asta cu imunitatea scăzută. Regula...
Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit...
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce...
Ce s-a întâmplat cu un copil care mânca o pungă de chipsuri zilnic. Mecanismul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies