Digitalizarea va genera noi zone de activitate, în România estimându-se crearea a până la un milion de noi locuri de muncă pornind de la noile tehnologii aflate în dezvoltare accelerată. La nivel internațional, un raport INACO susține că 85% din meseriile care vor exista în 2030 nu fuseseră încă inventate în 2018.
Industria de sănătate va beneficia din plin de avansul tehnologic din prezent. Criza de resurse umane poate fi contracarată prin dezvoltarea de procese RPA și soluții digitale de tip self-checking. Astfel, muncile repetitive vor fi lăsate în seama roboților, eliberând personalul uman pentru alte roluri mai importante referitoare la analiza datelor si a proceselor.
„Necesarul de personal medical este deficitar iar în urmatorii ani, datorită creșterii numărului de instituții medicale și a creșterii numărului de tratamente (sau tipuri de tratamente), acest deficit se va majora. Spre exemplu, asistența la îmbătrânire este în creștere, prevenția și calitatea vieții (screening și monitorizarea post-tratament) sunt în creștere și ele. Probabil că zona care va cunoaște o diminuare a necesarului de personal este cea de interfațare primară cu pacientul (spre exemplu recepție, call center)” afirmă Bogdan Dumitrescu, CEO HTSS.
Medicina în era AI, VR și IoT
Potrivit acestuia, inteligența artificială este cu siguranță una dintre cele mai importante achizitii în medicina actuală, scurtând timpul de cercetare și documentare în cazurile clinice:
„Bineințeles, acest lucru nu ar putea fi posibil fără bazele de date medicale clasice, cum ar fi Mayo Clinic sau UpToDate, care au asigurat fundația necesară implementării AI și ML. La fel, realitatea virtuală, deși este la începutul aventurii în zona medicală, va deveni o componentă sine qua non în diagnosticul de certitudine și în comisiile interdisciplinare internaționale, facilitând astfel pacienților accesul la servicii medicale de calitate maximă, indiferent de locație. Pe lângă acestea, soluțiile de tip IoT și RPA au început să câștige teren în actul medical, permițând medicilor monitorizarea în timp real a unor parametri biologici ai pacientului, fără prezența fizică a acestuia in cabinetul medical, precum și automatizarea unor procese repetitive și consumatoare de timp în ceea ce privește partea administrativă a actului medical”, adaugă Bogdan Dumitrescu.
Noile tehnologii pot îndeplini două obiective complementare. Pe de-o parte, să asiste medicii tineri și să preia din riscul de diagnostic, expunând algoritmi ce atenționează și standardizează procedurile și fluxurile din instituțiile medicale. Pe de altă parte, acestea au capacitatea de a elimina timpul pierdut de medic cu formularistica, ajutându-l să se focusese către actul medical.
„Din perspectiva pacientului, în următorii ani digitalizarea va conduce către un acces din ce în ce mai facil la serviciile medicale, un KPI foarte scăzut în prezent în multe țări. Așadar, în Sănătate, digitalizarea este un proces care nu doar că va rezolva problema lipsei de resursă umană, dar care va îmbunătăți simțitor accesul pacientului la servicii calitative, îmbunătățind simțitor prevenția în sistemul medical”, adaugă Bogdan Dumitrescu.
Cum sprijină HTSS digitalizarea industriei Sănătății
HTSS este o companie românească specializată în furnizarea de soluții software de business. În prezent, portofoliul HTSS numără peste 1000 de clienți din 11 țări europene, printre cele mai căutate soluții ale companiei fiind cele de management pentru farmacii, pentru clinici și spitale, inclusiv telemedicină și farmacii online.
„Direcția noastră de dezvoltare în zona healthcare vizează soluții ce vor crește cât mai mult calitatea actului medical și integrarea majorității entităților din piața de healthcare, astfel încât informațiile medicale să fie disponibile imediat și în timp real medicilor care au nevoie de ele, bineînțeles, asigurând confidențialitatea datelor pacientului.
Ne dorim de asemenea să generăm inovație în zona de inteligență artificială, pentru automatizarea proceselor care implică operații manuale repetitive dar și pentru creșterea productivității în distribuția produselor farmaceutice pe întregul flux de la producător către pacient” susține Bogdan Dumitrescu.
Cele mai mari descoperiri în medicină în ultimii 10 ani
Maparea genomului uman, aproape finalizată, va deschide mii de posibilități de tratament personalizat care va fi, implicit, mult mai eficient.
O altă descoperire importantă este reprezentată de organele artificiale, pornind de la țesuturi artificiale cu grad ridicat de adopție și până la organe întregi, cum ar fi pancreasul sau inima artificială.
Roboții pentru operații au o adopție crescută în ultimii ani, permițând inclusiv medicilor să lucreze remote.
Pe de altă parte, software-urile de tip EHR evoluează constant și unifică toate fluxurile din instituțiile medicale, dând acces facil la informația medicală relevantă.
Studiile pe diferite verticale de analiză reprezintă un element ce aduce date statistice iar acestea pot fi folosite de algoritmii de ML în asistarea actului medical. Datele medicale, decriptarea lor și accesul la acestea reprezintă un pilon important în evoluția tehnologică din prezent.
„Scanarea corpului uman, împreună cu construcția de baze de date, în urma coroborării acestor date cu examenele clinice și cu monitorizarea reacțiilor în urma tratamentelor, generează informații care pot fi scalate sau care pot fi folosite în alte studii sau în actualizarea continuă a protocoalelor medicale. Putem menționa aici și evoluția imagisticii de înaltă performanță, combinată cu printul 3D, care poate fi folosită în procesul de învățare al medicilor sau în procesul de pregătire al unor intervenții. Astfel, tehnologia din prezent permite reconstrucția unui model virtual de inimă (ce poate fi consultat în VR), dar și a unui model fizic pentru a intercepta detaliile sau a expune către analiză un plan de interventie.”
Sursă foto: Shutterstock