Ipohondrii mor mai devreme decât cei mai puțin atenți la sănătate. Care e motivul?


Ipohondria, cunoscută medical sub numele de hipocondrie, este o tulburare psihică.


Cunoscută în prezent și drept „anxietate de sănătate”, reprezintă o preocupare și teamă exagerată de boală, în absența unor simptome reale. O persoana cu ipohondrie se confruntă, zi de zi, cu dificultăți în a funcționa normal și în a-și menține o calitate a vieții ridicată, pe fondul unei frici exagerate că ar putea să sufere, în prezent sau în viitor, de o boală gravă.

Anxietatea față de boală este frecvent întâlnită și poate afecta până la 10% din populația adultă generală, fiind mai frecventă la femei, cu o predispoziție mai ridicată în rândul celor cu un nivel de educație mai scăzut.

Apariţia ipohondriei implică mai mulți factori:

  1. persoanele care au avut experiențe neplăcute legate de starea de sănătate în trecut pot fi mai predispuse să dezvolte o senzaţie de teamă la gândul că se vor îmbolnăvi din nou
  2. legături cu alte afecțiuni precum: depresie majoră, tulburare de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă, tulburare de anxietate
  3. persoanele care au o rudă apropiată cu hipocondrie sunt mai predispuse să o dezvolte această problemă
  4. pacienţii nu pot înţelege simptomele cu care se confruntă şi cum funcţionează organismul
  5. tipul de personalitate – de cele mai multe ori ipohondrii sunt autocritici și perfecţioniști

Tratamentul poate implica terapie cognitiv-comportamentală, tehnici de relaxare, educaţie şi, uneori, medicamente antidepresive.

Ipohondrii mor mai repede

Pentru ipohondrici, un stomac deranjat devine un semn de cancer, iar o durere de cap poate însemna doar o tumoare pe creier. Stresul care vine împreună cu această îngrijorare poate agrava simptomele.

Potrivit unui amplu studiu suedez, persoanele diagnosticate cu o teamă excesivă de boli grave tind să moară mai devreme decât persoanele care nu sunt foarte vigilente cu privire la problemele de sănătate.

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu acest diagnostic au un risc crescut de deces atât din cauze naturale, cât şi nenaturale, în special sinucidere.

Oamenii de știință au descoperit că riscul de deces prin sinucidere a fost de patru ori mai mare pentru persoanele cu diagnosticul de ipohondrie.

Stresul cronic şi impactul acestuia asupra organismului ar putea explica o parte din această statistică. Riscul lor de deces din cauza bolilor circulatorii şi respiratorii a fost mai mare. Cancerul a fost o excepţie: riscul de deces a fost aproximativ acelaşi.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies