Injecția care poate ajuta persoanele cu Covid persistent să își recapete simțul mirosului


Pierderea mirosului este o sechelă foarte frecventă la persoanele care au trecut prin infectia cu Covid. Dacă până acum nu existau soluții pentru această problemă,  o echipă de cercetători a pus la punct un tratament care recuperează simțul mirosului prin injecții în gât.


Covidul provoacă până la 200 de simptome diferite, dar există unul în special care a afectat 60% dintre persoanele care au suferit de această boală: pierderea mirosului (parosmia post-covid). 

Deși este adevărat că majoritatea pacienților își recapătă simțul olfactiv în timp, unii bolnavi de covid persistent continuă să nu simtă nimic timp de luni sau chiar ani de zile după infectare. 

Până în prezent nu a existat un tratament cu adevărat eficient pentru aceste persoane, dar o echipă de cercetători a testat cu succes un tratament experimental care a redat simțul olfactiv unui grup de pacienți. Terapia va fi prezentată săptămâna viitoare la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord (RSNA) și se administrează prin injectare.

Tratament revoluționar pentru recuperarea simțului olfactiv 

În prezent, nu există niciun tratament medical eficient pentru restabilirea simțului olfactiv. Otorinolaringologii folosesc o tehnică de antrenament olfactiv, descrisă în 2009, care constă în expunerea pacientului la patru arome: floral, lămâie, eucalipt și cuișoare. Prin inhalarea acestora, este antrenată capacitatea creierului de a identifica, stoca și reține mirosurile, iar în unele cazuri acest lucru ajută la regenerarea celulelor olfactive deteriorate. Tehnica funcționează pentru unele persoane, dar nu și pentru altele.

Ceea ce cercetătorii conduși de Adam C. Zoga au dezvoltat este un tratament medical cu adevărat eficient care poate pune capăt pierderii mirosului post-Covid. Practic, acesta presupune să se acționeze asupra ganglionilor stelați. Acești ganglioni, care fac parte din sistemul nervos autonom, sunt nervi situați de fiecare parte a gâtului și sunt responsabili de transmiterea anumitor semnale către cap, gât, brațe și o parte din partea superioară a pieptului.

Tehnica a fost testată pe 54 de pacienți care sufereau de pierdere olfactivă post-Covid de cel puțin 6 luni. Aceștia încercaseră alte terapii farmaceutice și topice, dar nimic nu funcționase.

Cercetătorii au administrat o injecție cu anestezic direct în ganglionul stelat de pe o parte a gâtului pentru a stimula sistemul nervos autonom regional. Procedura minim invazivă durează mai puțin de 10 minute și nu este nevoie de sedare sau analgezie intravenoasă. Această tehnică, numită blocarea ganglionului stelat, a fost utilizată cu succes pentru tratarea cefaleei în lanț, a sindroamelor Raynaud și Meniere, a anginei pectorale și a aritmiei cardiace.

"Pacientul inițial a avut un rezultat pozitiv, aproape imediat, cu o îmbunătățire continuă până la rezolvarea simptomelor la patru săptămâni", notează Dr. Zoga în comunicatul Societății Radiologice din America de Nord.

 "Am fost surprinși de unele rezultate, inclusiv de o rezolvare de aproape 100% la unii pacienți pe parcursul studiului", conchide el. Optzeci și doi la sută dintre pacienții din studiu și-au ameliorat simptomele de pierdere a mirosului la o săptămână după injecție, unii dintre ei având nevoie de o a doua injecție. "Alte tratamente au eșuat până în prezent. Această injecție funcționează", conchide Dr. Zoga.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de sănătoase sunt gustările între mese. Medic Mihaela Bilic: „Suntem programați...
Ce să faci cu ouăle fierte rămase de la Paște. Modul de preparare face diferența...
Oul fiert poate fi prietenul curei de slăbire. Cum trebuie consumat ca să nu ne...
Cum ne putem proteja ficatul de sărbători, când suntem tentați să facem excese....
Mit sau adevăr - se îngrașă părul și mai repede dacă îl spălăm frecvent?...
Trucul pentru grătarul perfect. Doctor Mihaela Bilic: „Cea mai bună e ceafa la...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies