Încep testele pentru doza super-booster a vaccinului anti-COVID. Anunţul vine chiar înainte de Sărbători


A trecut un an de la lansarea pe piaţă a vaccinurilor anti-COVID şi după ce, initial, s-a vorbit de două doze pentru serurile AstraZeneca, Pfizer şi Moderna, mai târziu de una singură pentru Johnson&Johnson, a apărut recomandarea unei doze booster. Decizia a venit în faţa ravagiilor făcute de varianta Delta a SARS-CoV-2 în întreaga lume, iar acum ne aflăm în faţa posibilei administrări a celei de-a patra doze.


 

Doza super-booster a vaccinurilor anti-COVID ar avea menirea să ofere o protecţie sporită, mai ales că mai nou avem de a face şi cu varianta Omicron, venită din Africa. Deşi mai puţin patogenă, potrivit primelor cercetări, tulpina Omicron se răspândeşte mult mai rapid şi ar putea avea proprietăţile necesare pentru a "ocoli" anticorpii formaţi prin vaccinare sau în urma trecerii prin boală.

Oamenii de ştiinţă au început, prin urmare, să se gândească la necesitatea unei noi doze de vaccin, iar autorităţile din Israel au avut deja o întrunire privind o eventuală doză super-booster, a patra.

În ce constă proiectul-pilot pentru administrarea dozei 4 a vaccinului anti-COVID-19

Testele anunţate în Israel vor fi realizate de Sheba Medical Center, cel mai mare spital din ţară. Experimentul va fi făcut, cel mai probabil, pe o sută de membri ai personalului medical al centrului, însă nu este exclusă nici recrutarea de subiecţi din afara clinicii.

Concret, a patra doză de vaccin care se va administra, cel puţin pentru început, ar urma să fie din lotul Pfizer. După administrare, subiecţii vor fi monitorizaţi pentru a se afla dacă nivelul de anticorpi va creşte sub influenţa dozei super-booster.

Campania de testare, în care sunt implicate persoane care au mai participat la experimente de acest gen la Sheba Medical Center, este rezultatul unor discuţii la nivel înalt privind opţiunea şi oportunitatea administrării unei a patra doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2. Autorităţile au decis să nu dea, official, startul unei noi campanii de vaccinare, pentru moment.

Data exactă a începerii experimentului rămâne necunoscută

Deşi efectuarea studiului a fost deja agreată, încă nu se ştie când va începe acesta, întrucât se aşteaptă aprobarea Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.

Îngrijorarea a crescut ca urmare a apariţiei tulpinii Omicron, cu toate că în Israel peste 4,1 milioane de oameni (dintr-un total de 9,3 milioane) au ajuns deja la a treia doză din schema de vaccinare.

Cercetătorii studiază oportunitatea şi necesitatea dozei super-booster în contextul în care peste un milion de israelieni vaccinaţi deja cu două doze au refuzat administrarea celei de-a treia, considerând că schema efectuată deja ar trebui să fie suficientă pentru a-i proteja.

Peste toate acestea a apărut şi întrebarea dacă formulele de vaccin existente pe piaţă sunt suficiente pentru a proteja şi în faţa Omicron, o variantă mult mai contagioasă decât Delta, chiar dacă dă forme de boală mai puţin grave, conform datelor existente la ora actuală.

Israelul a fost prima ţară din lume în care s-a administrat doza booster a vaccinurilor anti-COVID. Pentru moment necesitatea unei a patra doze este sub semnul întrebării, dar atât Pfizer, cât şi Moderna au anunţat că au demarat cercetările pentru un eventual "update" al vaccinurilor, astfel încât ele să fie eficiente şi împotriva Omicron.

Sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Ecografia de sân, investigația esențială pentru femei. Când este necesar să...
Mâncatul rapid duce la haos digestiv. Explicațiile medicilor privind obiceiurile...
Suplimentele cu colagen sunt complet inutile, explică renumiți academicieni și...
Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies