În cât timp se elimină alcoolul din organism? Ce iese mai greu: berea, vinul sau tăria


 
Multe persoane care beau alcool toată noaptea ajung să se urce la volan mult prea devreme, crezând că efectul acestuia a dispărut. Alcoolul nu se elimină însă ușor din organism și depinde de mai mulți factori, precum sexul, vârsta, greutatea, cantitatea și timpul în care a fost consumat. 


Corpul are nevoie de o anumită perioadă pentru a metaboliza alcoolul și pentru a-l elimina din corp. Acesta va fi eliminat prin urină, transpirație și respirație. Rolul cel mai important în eliminarea alcoolului din organism îl au însă enzimele. Acestea sunt niște proteine care acționeaza asupra alcoolului și îl transformă în compuși diferiți, prin ceea ce se numește metabolism.

Organul responsabil pentru eliminarea alcoolului din organism este ficatul. Metabolizarea alcoolului are loc la o rată de 16 mg alcool/100 ml de sânge pe oră, fără legătură cu cantitatea de alcool consumată. Acesta este ritmul normal.

Cum se calculează valoarea alcoolemie 

Valoarea alcoolemiei se calculează prin înmulțirea cantității de alcool consumat în grame cu 0,8 (densitatea alcoolului), apoi totul se împarte la greutatea corporală a consumatorului. Este important de punctat faptul ca metabolizarea alcoolului este puțin mai rapidă la persoanele care au mâncat înainte de a bea.

De asemenea, persoanele care beau alcool frecvent metabolizeaza mai repede decât cele care beau ocazional. Cu toate acestea rata metabolismului alcoolului scade substanțial în boala ficatului alcoolic avansată.

Ce băuturi se elimină mai ușor

Alcoolul poate rămâne în sânge și 24 de ore, mai ales dacă este vorba despre un consum de băuturi tari în cantități mari. 

1 litru de vin poate fi eliminat din sânge în aproximativ 7-0 ore. Un pahar cu vin este eliminat complet în 3 ore și jumătate, iar o bere băută într-o oră este eliminată din organims în aproximativ 3 ore. O bere băută însă în 30 de minute va fi eliminată în 6 ore. 

50 de ml de tărie cu o concentrație de 40% alcool se vor elimina din organism în aproximativ 2 ore, iar 100 ml de băutură spirtoasă, în aproximativ 4 ore și jumătate. 

Cât timp poate fi detectat alcoolul în organism?

Alcool în sânge – poate fi depistat timp de 6-12 ore

Alcoolul în respirație – poate fi depistat până la 24 de ore

Alcoolul în urină – poate fi depistat între 12 și 48 de ore

Alcoolul în salivă – poate fi depistat timp de 48 de ore

Alcoolul în păr – poate fi depistat până la 90 de zile

Factori care influențează eliminarea alcoolului din sânge

Alcoolul se elimină mai greu din sânge pe măsură ce înaintăm în vârstă, deoarece ficatul procesează mai greu, iar ritmul său este mai lent. De asemenea, persoanele cu o greutate mai mare vor avea o alcoolemie mai mică în sânge față de o persoană cu o greutate mai mică, chiar dacă au băut aceeași cantitate de alcool. 

Femeile sunt mai puțin rezistente la alcool, pentru că au mai puține enzime care metabolizează alcool față de bărbați. 

Persoanele care consumă alcool pe stomacul gol vor atinge o valoare maximă a alcoolemiei în aproximativ o jumătate de oră. Dacă mănânci înainte să bei, alcoolemia maximă va fi atinsă în aproximativ două ore de la consumul de alcool.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies