Focare de holeră în 30 de țări. OMS anunță o criză de vaccinuri împotriva acestei boli


Stocul global de vaccinuri împotriva holerei este în acest moment foarte redus sau chiar epuizat, a anunțat un oficial al OMS, în contextul reapariției acestei boli la nivel mondial.


30 de ţări au raportat focare de holeră, în 2022

Situația este gravă în contextul în care 30 de țări au raportat focare în acest an, cu o treime mai mult decât într-un an obișnuit. În mod normal, sunt disponibile anual circa 36 de milioane de doze.

"Nu mai avem vaccinuri. Mai multe ţări continuă să le solicite şi este extrem de dificil", a spus Philippe Barboza, coordonatorul departamentului pentru holeră şi epidemii de boli diareice din cadrul OMS. "Toate vaccinurile care au fost produse sunt deja alocate", a adăugate el.

Penuria de vaccinuri a determinat deja OMS să suspende temporar strategia standard de vaccinare cu două doze în luna octombrie. 

Focarele de holeră s-au înmulțit față de anul trecut

Multe dintre țările în care au apărut focare de holeră sunt țări sărace, măcinate de conflicte armate, precum Haiti și Yemen, dar boala a fost semnalată și în Liban, aceasta din urmă fiind cunoscută până ca o țară cu venituri medii.

Ce este holera

Holera este o boală diareică acută cauzată de infecția intestinului cu bacteria toxigenică Vibrio cholerae serogrupul O1 sau O139. Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii. În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.

Infecția este adesea ușoară sau fără simptome, dar poate fi severă. Holera este o boală bacteriană răspândită de obicei prin apa contaminată. Holera provoacă diaree severă și deshidratare. Lăsată netratată, holera poate fi fatală în câteva ore, chiar și la persoanele sănătoase.

Canalizarea modernă și tratarea apei au eliminat practic holera în țările industrializate. Dar holera există încă în Africa, Asia de Sud-Est și Haiti. Riscul unei epidemii de holeră este cel mai mare atunci când sărăcia, războiul sau dezastrele naturale îi obligă pe oameni să trăiască în condiții aglomerate, fără o salubrizare adecvată.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Soluția Mihaelei Bilic pentru a slăbi fără cură: „Iată o sugestie care poate...
Dr. Mihaela Bilic dezvăluie cum să ne facem planuri realiste pentru Anul Nou și...
Dr. Mihaela Bilic ne spune ce trebuie să mâncăm după sărbători ca să scăpăm...
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm cozonac astfel încât să nu ne îngrășăm....
Mihaela Bilic, despre cum trebuie să mâncăm salata boeuf ca să nu ne îngrășăm...
Sarmalele, cel mai echilibrat preparat al mesei de Crăciun. Care sunt recomandările...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies