În România, un focar de antrax a fost identificat recent în localitatea Ţigănaşi, din judeţul Iaşi, unde bacilul a fost confirmat la o carcasă de capră domestică sacrificată în urmă cu 10 zile.
Există patru forme de antrax: cutanat, respirator, gastrointestinal şi orofaringian. Cea mai comună formă a bolii este antraxul cutanat. Bacteria se răspândeşte prin contactul direct între spor şi tegumentul unei persoane sau cu o leziune cutanată. Sporii de antrax devin activi în momentul în care pătrund în organism. Odată active, bacteriile se multiplică şi creează toxine care provoacă boala.
Ce este antraxul?
Antraxul este o boala infecțioasă acuta cauzata de sporii produși de bacteria numita Bacillus anthracis. Cel mai frecvent, antraxul apare la animale vertebrate sălbatice și domestice erbivore (bovine, ovine, caprine), dar poate să apară, de asemenea, accidental și la oameni, atunci când aceștia vin în contact cu animalele infectate sau țesuturi de la animale infectate cu antrax.
Cât de des întâlnit este antraxul și cum ne putem îmbolnăvi?
Antraxul este cel mai frecvent întâlnit în regiunile agricole, acolo unde sunt animale. Atunci când antraxul afectează oamenii, aceasta este, de obicei din cauza unei expuneri profesionale (zootehniști, vânători, crescători de animale, veterinari etc.).
Cum se transmite antraxul?
Antraxul se poate transmite pe următoarele cai:
- - Cale cutanata prin contact cu animalul bolnav de antrax sau prin manipularea produselor provenite de la animale infectate deoarece sporii de B. anthracis pot trai mai mulți ani în produsele animalelor afectate de antrax (fire de par, de lana sau pielea uscata). Antraxul cutanat este forma cea mai frecvent întâlnită de antrax.
- - Cale respiratorie prin inhalarea aerosolilor care conțin spori de B. anthracis generați în timpul prelucrării parului de animale, în special cel de capra (industria lânii și a blănurilor), determinând antraxul respirator.
- - Cale digestiva prin consumul de carne provenita de la animale infectate (antrax gastrointestinal).
Care sunt simptomele antraxului?
Simptomele bolii variază în funcție de modul de transmitere și apar de obicei după o perioada de incubație de 2-7 zile.
Antraxul cutanat: Infecția pielii începe cu o leziune reliefata care seamănă cu o mușcătură de insecta, în 1-2 zile apar vezicule și apoi un ulcer nedureros, de obicei 1-3 cm în diametru, cu o zona necrotica caracteristica, de culoare neagra, în centru. Poate apărea edemul sau umflarea țesuturilor din jur și a ganglionilor limfatici din zona adiacenta. Decesele sunt rare daca se aplica un tratament antimicrobian adecvat și la timp.
Antrax respirator (de inhalație): Simptomele inițiale pot semănă cu o răceală obișnuită. După mai multe zile, simptomele pot duce la probleme respiratorii grave și soc. Antraxul respirator este de obicei fatal și chiar în cazul unei terapii agresive cu antibiotice și de susținere, 45% din cazuri pot fi fatale.
Antrax gastrointestinal: se caracterizează printr-o inflamație acuta a tractului intestinalapărută în urma consumului de carne contaminata cu spori de antrax. Primele semne includ greata, pierderea poftei de mâncare, vărsături, febra, urmate de dureri abdominale, vărsături sanguinolente și diaree severa. Simptomele pot include, de asemenea, leziuni și dureri în gât, dificultate la înghițire, umflarea marcata a gatului și a ganglionilor limfatici regionali. Majoritatea cazurilor (25%-60%) se soldează cu deces.
Antrax meningian: manifestat prin meningita cu lichid cefalorahidian hemoragic, poate însoți forma cutanata (cărbunele extern), evoluează rapid spre deces.
Cum este diagnosticat antraxul?
Antraxul este diagnosticat prin cultura și izolarea bacteriei B. anthracis, prin detectarea ADN-ului bacterian sau antigenelor, sau prin măsurarea anticorpilor specifici în sângele persoanelor suspecte. Bacteriile pot fi cultivate din sânge, leziuni ale pielii, secreții respiratorii, lichid cefalorahidian sau din alte țesuturi afectate, înainte de începerea tratamentului cu antibiotice.
Exista o modalitate de a preveni infecția la om?
În tarile în care antraxul este frecvent la animale și nivelurile de vaccinare a efectivelor de animale sunt mici, oamenii trebuie să evite contactul cu animalele și produsele de origine animala, precum și consumul de carne provenita de la animale care nu a fost corect sacrificate sau nu a fost suficient preparata termic.
Vaccin împotriva antrax
Un vaccin împotriva antrax a fost autorizat recent în Statele Unite de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA).Vaccinul, denumit Cyfendus, poate fi administrat persoanelor cu vârsta între 18 şi 65 de ani. FDA a autorizat vaccinul pentru a fi administrat persoanelor cu suspiciune sau confirmare de expunere la bacteria Bacillus anthracis, în asociere cu medicaţie antibacteriană.
Ce facem în cazul apariției unui caz de antrax la om?
După contactul cu un animal suspect/ bolnav de antrax, la apariția semnelor și simptomelor, de mai sus, se vă solicita consult medical, fară a traumatiza leziunile existente. Atunci când un caz se prezinta la medicul de familie, medicul vă redirecționa cazul către un serviciu de boli infecțioase pentru investigare și tratament și vă anunță Direcția de Sănătate Publica.
Medicul de familie vă participa la monitorizarea stării de sănătate a persoanelor expuse dintrun focar. Persoanele expuse asimptomatice și persoanele care au venit în contact cu cazul suspect/probabil/confirmat vor fi consultate, înainte de a primi chimioprofilaxie.
În cazul contactului cu un animal bolnav de antrax se impune:
- spălarea temeinica a mâinilor cu apa și săpun,
- anunțarea medicului veterinar și a Direcției Sanitare Veterinare.
În cazul unui animal suspect de antrax, este interzis:
- vinderea animalului,
- sacrificarea animalului,
- consumarea cărnii/măruntaielor și produselor lactate ,
- oferirea spre consum public a produselor de la acest animal,
- recoltarea și prelucrarea lânii și a pieilor,
- hrănirea altor animale (căini de paza, pisici, porci) cu carne/rămășițe/măruntaie,
- de la animalele găsite moarte (fară a ști daca au sau nu antrax) nu se vor preleva produse (lana, piele, carne). Nu se vă muta animalul mort. Se prefera incinerarea acestora în locul îngropării.
Sursă Centrul National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile
Foto Imago