Febra Papagalului, noua boală care face ravagii în Europa. OMS în alertă, după ce s-au înregistrat 5 decese


 
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează asupra unei noi boli care se răspândește cu rapiditate în Europa. În ultimele săptămâni, tot mai multe persoane au fost internate după ce au fost infectate cu noul virus psitacoză, boala fiind numită Febra Papagalului. 


Conform OMS, noua epidemie a debutat în anul 2023 și continuă să se extindă cu rapiditate în Europa. Au fost raportate deja 5 decese. Anul trecut, Austria a raportat 14 cazuri, iar anul acesta încă patru. Și în Danemarca au fost înregistrate cazuri de infectare, majoritatea provenind de la păsări de companie sau de la porumbeii de curse. De asemenea, în cursul anului 2023 și la începutul lui 2024, au fost raportate cazuri de infecție și în Germania, Suedia și Olanda. 

Cei mai expuși la infecție sunt persoanele care lucrează în magazinele de animale de companie, grădini zoologice, medicii veterinairi și crescătorii de păsări. 

Cum se transmite Febra Papagalului 

Febra Pagagalului se transmite de la păsări la oameni din cauza unei bacterii numite Chlamydia psittaci. Boala apare în general de la păsări precum papagali, canari, vrăbii, porumbei etc, după contactul direct cu urina, fecalele, ouăle sau penele animalelor infectate.

Oamenii se pot infecta prin inhalarea aerosolilor proveniţi din secreţii si excremente, muşcătura păsărilor sau contactul direct cu animalul infectat.

Care sunt simptomele bolii 

Febra Papagalului are o perioadă de incubație de 1-2 săptămâni. Simptomele pot debuta brusc sau progresiv prin creșterea treptată a febrei. De asemenea, apare tusea persistentă uscată sau productivă cu cu spută mucoidă cu striuri de sânge. Ritmul cardiac poate fi scăzut, iar cefaleea este difuză şi severă.

Alte simptome pot fi inapetenţă, mialgii, artralgii, erupţii maculare eritematoase, iar spre sfârşitul primei săptămâni se pot instala tulburări gastro-intestinale.

Una dintre complicații poate fi endocardita. Aceasta apare rar și în general la persoanele care au reumatism articular acut sau valvulopatii congenitale.

Foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 17 noiembrie 2024

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies