Fără zahăr, celulele canceroase pot muri, spun oamenii de știință!


Potrivit INRAE, consumul regulat de zahăr simplu permite dezvoltarea celulelor tumorale. Dar ce se întâmplă dacă eliminăm complet zahărul din alimentația noastră?


Opiniile științifice par a fi foarte împărțite în ceea ce privește problema proliferării celulelor canceroase cauzate de consumul de zahăr. Deși oamenii de știință sunt cu toții de acord că zahărul simplu este periculos pentru sănătate, eliminarea acestuia din alimentație nu este ceea ce ar favoriza moartea celulelor tumorale. Iată tot ce trebuie să știți pe această temă.

Iată mecanismul de proliferare a cancerului în prezența tipurilor de zahăr!

Într-un articol publicat în octombrie 2022, INRAE afirmă că un consum regulat de zahăr reprezintă o potențială amenințare pentru sănătate (obezitate, proliferarea celulelor canceroase, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, carii dentare etc.). Pentru a-și susține afirmațiile, site-ul clasifică diferiții carbohidrați responsabili de bolile menționate mai sus. 

 Zahărul simplu: ce impact are asupra cancerului?

Carbohidrații simpli sau monosacaridele sunt responsabili de nivelul ridicat al zahărului din sânge din cauza moleculei unice pe care o conțin. Acest lucru permite sângelui să le absoarbă foarte ușor. Formate din carbon, acestea au o putere de îndulcire foarte mare. Acesta este ceea ce le face potențial periculoase pentru organism și pentru celulele tumorale pe care le conține.

Disacaridele: impactul acestui zahăr dublu asupra celulelor canceroase

Zaharidele duble își iau numele de la cele două molecule care le compun. Acesta este cazul zahărului alb, care conține o moleculă de glucoză și una de fructoză. Odată ajunse în organism, aceste două molecule sunt transformate în zahăr simplu de către tractul gastrointestinal. Cu toate acestea, prezența fructozei este, în general, adevăratul pericol. Derivată din tulpini de trestie de zahăr și sfeclă roșie, se spune că dă mai multă dependență decât cocaina. Ea este responsabilă de boli precum diabetul, proliferarea cancerului și chiar tuberculoza.

Iată cum dezvoltă zahărul celulele canceroase?

De fapt, se știe că zahărul creează dependență. De această dependență se hrănesc celulele canceroase. Cum reușesc ele să facă acest lucru? Prin perturbarea funcției mitocondriilor, celulele canceroase nu ard zahărul, ci îl fermentează. Potrivit site-ului AMOENA, această fermentare generează "acid lactic, care permite celulelor canceroase" să "pătrundă mai ușor în țesuturile din jur". Aceasta este concluzia la care a ajuns biologul Lewis Cantley, care a declarat pentru radioul german (ARD) că "celulele canceroase depind de zahăr... Fără el, ele mor". În mod clar, pentru acest biolog, "în absența zahărului, celulele canceroase mor".

sursa foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies