Fără mere cu paracetamol sau lapte cu antibiotice: alimentele pe care nu trebuie să le amesteci cu medicamente


Unele alimente pot face ca medicamentele pe care le luați să fie mai puțin eficiente. Alimentele pe care le consumați în timp ce luați medicamente pot modifica efectele acestora, deoarece pot modifica calea pe care medicamentul o urmează din momentul în care începe să fie absorbit în organism până când este distribuit și ajunge în zonele în care trebuie să își facă efectul.


Și nu numai atât, "ele pot modifica, de asemenea, magnitudinea efectului medicamentului în acele zone", explică Dr. Emilio Vargas, vicepreședinte al Societății Spaniole de Farmacologie Clinică (SEFC) și șef al Serviciului de Farmacologie Clinică de la Spitalul Clinic San Carlos (Madrid).

De ce să nu consumi mere când iei paracetamol?

Paracetamolul este unul dintre cele mai utilizate analgezice. Este indicat pentru dureri ușoare până la moderate și pentru reducerea febrei.

Pentru ca acesta să aibă un efect mai rapid, Consiliul General al Asociațiilor Farmaciștilor din Spania amintește în "Manualul de interacțiuni între alimente și medicamente" că acest medicament nu trebuie luat împreună cu carbohidrați și alimente bogate în pepsină, cum ar fi merele și perele. Aceste alimente încetinesc absorbția medicamentului și împiedică ameliorarea rapidă a durerii.

Fibrele încetinesc absorbția medicamentelor 

Fibrele sunt esențiale pentru sănătate, dar pot interacționa cu medicamentele și pot încetini absorbția acestora. Dietele bogate în fibre fac ca medicamentul să se lege de acestea și, prin urmare, să aibă dificultăți în a ajunge la suprafața mucoasei gastrointestinale, unde ar trebui să fie absorbit. "Acest lucru duce la o scădere a cantității de medicament care este asimilată", explică Dr. Vargas.

Cei care consumă multe fibre în mod constant au dificultăți în absorbția unor medicamente care conțin calciu, fier sau zinc. Dacă luați medicamente, aveți grijă mai ales cu aceste alimente bogate în fibre: legumele, zmeura, legumele crucifere (broccoli, varza de Bruxelles, varza), merele cu coajă, prunele, nucile, ovăzul și cerealele integrale, cartoful (cu coajă), citricele, smochinele, avocado, legumele cu frunze verzi, scorțișoara și anghinarea.

Evitați să beți lapte și să luați medicamente în același timp 

Nu este vorba de a nu-l bea, ci de a evita consumul de lapte în același timp cu anumite medicamente.

Există medicamente care necesită un mediu acid în stomac, iar laptele face contrariul, alcalinizează stomacul. Devenind mai puțin acid, antibioticele (sulfonamidele) și acidul acetilsalicilic (populara aspirină) sunt mai puțin absorbite.

Administrarea de produse lactate împreună cu unele antibiotice, cum ar fi tetraciclinele sau chinolonele, determină formarea unor compuși care nu sunt absorbiți. "Acest lucru poate compromite beneficiul medicamentului din cauza unei submedicații", spune vicepreședintele SEFC. Citiți cu atenție cutia și prospectul pentru a verifica ce medicament luați.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cum trebuie să bem apă corect pentru a ne hidrata. Doctor Mihaela Bilic: „Cu prea...
Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies