Este mai sănătos să bei o bere fără alcool sau o băutură răcoritoare?


Dacă le consumați ocazional, niciuna dintre cele două băuturi nu va avea un mare impact asupra sănătății tale.


Dacă ai de gând să le consumi zilnic, lucrurile se schimbă. Băuturile răcoritoare - "bomboane lichide într-o sticlă", după cum spune Marion Nestle, autoarea cărții Soda Politics - favorizează creșterea în greutate și obezitatea, cauzează carii dentare și cresc riscul de diabet de tip 2. De asemenea, acestea sunt asociate cu un aport mai mic de calciu și de alte substanțe nutritive. 

Se estimează că aproximativ 184.000 de adulți mor din cauza băuturilor zaharoase: 133.000 din cauza diabetului, 45.000 din cauza bolilor cardiovasculare și 6.540 din cauza cancerului.

Soluția ar putea fi atunci trecerea la băuturi răcoritoare Zero. Ceea ce pare să se întâmple pe măsură ce oamenii devin mai conștienți de efectele excesului de zahăr. De fapt, se așteaptă ca piața globală a băuturilor răcoritoare dietetice să crească cu o rată anuală compusă de creștere de 3,2% între 2019 și 2025, pentru a ajunge la 5,17 miliarde de dolari (4.872,54 milioane de euro) până în 2025.

Cu toate acestea, pe măsură ce cercetările privind aceste produse cresc, descoperirile sugerează că efectele băuturilor dietetice asupra sănătății sunt la fel de dăunătoare.

Îndulcitorii nu par a fi o alegere mai bună decât zahărul

Un studiu experimental de 10 săptămâni a constatat că pacienții supraponderali care au consumat cantități destul de mari de zaharoză, în principal sub formă de băuturi, au avut o creștere a caloriilor, a greutății corporale, a masei de grăsime și a tensiunii arteriale după această perioadă. Aceste efecte nu au fost observate în grupul care a ingerat îndulcitori artificiali.

Cu toate acestea, prima analiză a efectelor băuturilor răcoritoare dietetice asupra sănătății a constatat că un consum excesiv poate fi legat de o sănătate mentală mai proastă, de agravarea retinopatiei la diabetici, de artrita reumatoidă la femei, de fracturi de șold, de eroziunea dentară sau de îmbătrânirea celulară accelerată.

Studii recente indică legături între băuturile îndulcite artificial și creșterea circumferinței abdominale, a incidenței diabetului sau a evenimentelor cardiovasculare.

În urmă cu câteva luni, Organizația Mondială a Sănătății a recomandat să nu se folosească îndulcitori pentru controlul greutății. Zaharina, stevia sau aspartamul - catalogat în luna iulie drept "posibil cancerigen" - ar putea avea consecințe asupra sănătății și niciun efect pozitiv asupra greutății. 

Atenție la presupusele beneficii ale berii fără alcool

În general, mai puțin alcool înseamnă mai puține calorii și mai puține efecte nocive asupra sănătății. Acesta este motivul pentru care o bere light sau "0,0" va fi întotdeauna mai sănătoasă decât o bere tradițională.

Berile de tip "0,0" au cel mai mic conținut de alcool, nu mai mult de 0,09, în timp ce berile așa-numite "FREE" trebuie să aibă mai puțin de 1% în volum. Cu alte cuvinte, acestea au ceva alcool în ele și pot conține până la 0,9%.

De asemenea, acestea sunt fabricate din malț, orz și alte ingrediente care, ca alimente fermentate, sunt benefice pentru microbiota.

Partea ascunsă a berilor fără alcool este că acestea pot fi mai dulci decât ați putea crede.   "Principala problemă provine de la zahăr", explică Mathilde Touvier, șefa echipei de cercetare în domeniul epidemiologiei nutriționale de la Inserm (Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetare Medicală).

 "Dacă vă uitați la o bere clasică fără alcool, veți vedea că zahărul este al doilea ingredient, imediat după apă. Prin urmare, avem un NutriScore D. Unele beri fără alcool au un NutriScore de C, deoarece nu au zahăr adăugat sau au mai puțin zahăr", avertizează Huffingtonpost.

foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Cum pot fi evitate bolile cardiovasculare la menopauză. Când ar trebui început...
Doctor de bine. Emisiunea integrală din 6 octombrie 2024
De ce se umflă picioarele și ce legătură are asta cu imunitatea scăzută. Regula...
Ce trebuie să-i dați de mâncare unui copil cu diaree. Dieta clasică și-a dovedit...
Vitamina D e cea care stabilește legăturile în complicatul sistem imunitar. Ce...
Ce s-a întâmplat cu un copil care mânca o pungă de chipsuri zilnic. Mecanismul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies