Epidemii de cancer în Europa în următorul deceniu. Avertismentul experților 


Comisia de oncologie Lancet estimează că un milion de cazuri de cancer au rămas nediagnosticate în Europa în ultimii doi ani din cauza impactului covidului-19. Prin urmare, se solicită dublarea bugetului de cercetare în acest domeniu și consolidarea sănătății publice.


Pandemia de covid-19 a scos în evidență slăbiciunile sistemelor de sănătate în ceea ce privește tratamentul cancerului, precum și deficiențele în cercetarea în domeniul cancerului în întreaga Europă. 

"Este nevoie urgentă de îmbunătățiri în aceste domenii, altfel progresul împotriva bolii va fi întârziat cu aproape un deceniu. Acesta este avertismentul unui raport realizat de un grup de experți din cadrul Comisiei de Oncologie a revistei "The Lancet".

Autorii subliniază faptul că "prioritizarea cercetării în domeniul cancerului este crucială pentru ca țările europene să ofere o îngrijire a cancerului mai accesibilă, de mai bună calitate și mai echitabilă, deoarece pacienții tratați în spitale active în domeniul cercetării au rezultate mai bune decât cei care nu sunt".

"În contextul pandemiei de coronavirus, al Brexit-ului și al invaziei rusești în Ucraina, este mai important ca niciodată ca Europa să dezvolte un mediu de cercetare în domeniul cancerului capabil să joace un rol transformator în îmbunătățirea prevenției, a diagnosticului, a tratamentului și a calității vieții pacienților", spune profesorul Mark Lawler de la Universitatea Queen's din Belfast, Marea Britanie, președinte și autor principal al raportului.

Potrivit lui Lawler, "se estimează că, în timpul pandemiei de covid 19, aproximativ un milion de cazuri de cancer nu au fost diagnosticate în Europa. În plus, am observat un efect de răcire a cercetării în domeniul cancerului, cu închideri de laboratoare și studii clinice întârziate sau anulate în primul val al pandemiei.

vezi emisiunile doctor de bine

Elementul din lapte care împiedică îmbolnăvirea. Este cunoscut de toți specialiștii...
Cum ne ajută inteligența artificială dacă suferim de intervenții complexe din...
Cum să nu ajungem la transplant hepatic. Explicația medicului specialist, în emisiunea...
Când trebuie investigate valvele inimii și care este boala care le afectează. Explicații...
Mezelurile sunt o „super-carne”. Care sunt cele sănătoase și cum trebuie mâncate...
Sistemul venos și tiroida se măresc în timpul sarcinii și există posibilitatea...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies