Duș cu apă fierbinte sau rece? Ce este indicat pe timp de caniculă 


Un duș rece ne răcorește imediat, dar blochează mecanismele de eliminare a căldurii din organism. Un duș călduț este ideal în zilele caniculare, spun medicii. 


Nici dușul fierbinte nu este o opțiune bună, pentru că ne-ar face să ne simțim și mai fierbinți. De fapt, atât dușurile foarte fierbinți, cât și cele foarte reci afectează mecanismele de reglare a temperaturii organismului, așa că cea mai bună soluție pentru a combate căldura este, potrivit experților, un duș călduț.

Ce se întâmplă în organism când faci duș cu apă rece 

Deși un duș rece te ajută să te răcorești imediat, acesta nu are efect pe termen lung. 

Unul dintre mecanismele organismului de reducere a temperaturii corporale este de a aduce sângele la suprafața pielii pentru a elimina căldura, motiv pentru care vă înroșiți atunci când temperaturile sunt ridicate și vă simțiți pielea fierbinte. Dacă faceți un duș rece pentru a vă răcori, vasele de sânge din piele se contractă și nu permit evacuarea excesului de temperatură.

De asemenea, dușul rece încetinește transpirația, care este celălalt mecanism al organismului pentru eliminarea temperaturii interne. Este ca și cum ai păcăli corpul să creadă că este frig, astfel încât să nu mai transpire.

Pe scurt, dușul cu apă rece nu scade temperatura centrală a corpului, deoarece blochează mecanismele proprii ale organismului pentru a face acest lucru: transpirația și eliminarea căldurii prin capilarele pielii.

Apa călduță, ideală pentru a combate efectele caniculei 

Modalitatea ideală de a combate căldura este un duș cu apă călduță, chiar mai bine o baie, deoarece stimulează sistemul de termoreglare a organismului prin creșterea fluxului sanguin către piele și permite o transpirație adecvată, ajutând astfel la reducerea temperaturii corpului.

Experții recomandă scăderea treptată a temperaturii apei la sfârșitul dușului, lăsând 10 secunde între fiecare schimbare de temperatură pentru a permite corpului să se aclimatizeze.

vezi emisiunile doctor de bine

Când e nevoie de fațete dentare. Reabilitarea orală se poate face în 24 de ore
Obezitatea este o boală care se tratează. Gestul banal, la îndemână oricui, care...
Vaccinarea anti-HPV este la fel de importantă la băieți, ca și la fete. Bărbații...
De ce este important să avem o mușcătură corectă. Medic: ”Corectura poate fi...
Legătura dintre fericire și efortul fizic. Cât de des trebuie să facem sport pentru...
Trei clase de medicamente pot ajuta în procesul de slăbire. Sunt prescrise de medicul...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies