Duș cu apă fierbinte sau rece? Ce este indicat pe timp de caniculă 


Un duș rece ne răcorește imediat, dar blochează mecanismele de eliminare a căldurii din organism. Un duș călduț este ideal în zilele caniculare, spun medicii. 


Nici dușul fierbinte nu este o opțiune bună, pentru că ne-ar face să ne simțim și mai fierbinți. De fapt, atât dușurile foarte fierbinți, cât și cele foarte reci afectează mecanismele de reglare a temperaturii organismului, așa că cea mai bună soluție pentru a combate căldura este, potrivit experților, un duș călduț.

Ce se întâmplă în organism când faci duș cu apă rece 

Deși un duș rece te ajută să te răcorești imediat, acesta nu are efect pe termen lung. 

Unul dintre mecanismele organismului de reducere a temperaturii corporale este de a aduce sângele la suprafața pielii pentru a elimina căldura, motiv pentru care vă înroșiți atunci când temperaturile sunt ridicate și vă simțiți pielea fierbinte. Dacă faceți un duș rece pentru a vă răcori, vasele de sânge din piele se contractă și nu permit evacuarea excesului de temperatură.

De asemenea, dușul rece încetinește transpirația, care este celălalt mecanism al organismului pentru eliminarea temperaturii interne. Este ca și cum ai păcăli corpul să creadă că este frig, astfel încât să nu mai transpire.

Pe scurt, dușul cu apă rece nu scade temperatura centrală a corpului, deoarece blochează mecanismele proprii ale organismului pentru a face acest lucru: transpirația și eliminarea căldurii prin capilarele pielii.

Apa călduță, ideală pentru a combate efectele caniculei 

Modalitatea ideală de a combate căldura este un duș cu apă călduță, chiar mai bine o baie, deoarece stimulează sistemul de termoreglare a organismului prin creșterea fluxului sanguin către piele și permite o transpirație adecvată, ajutând astfel la reducerea temperaturii corpului.

Experții recomandă scăderea treptată a temperaturii apei la sfârșitul dușului, lăsând 10 secunde între fiecare schimbare de temperatură pentru a permite corpului să se aclimatizeze.

vezi emisiunile doctor de bine

De ce dinții de lapte merită același tratament ca cei permanenți. Ce recomandă...
Dr. Diana Mihai, medic primar ginecolog: „În România sunt cele mai multe infecții...
Pericolele ascunse ale mâncării prăjite. Cum ne afectează acest obicei sănătatea
Care este cel mai eficient tratament în cazul dinților pierduți. Reabilitarea orală...
Care este tensiunea arterială la care ne simțim cel mai bine. Reacțiile chimice...
Șoferii pot ieși pozitiv la opioide la drug test din cauza unor medicamente de răceală...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies