Chiar dacă avansul tehnologic din ultimii ani este unul remarcabil, nu s-a descoperit, până în prezent, un material mai eficient pentru înlocuirea pierderilor osoase decât țesutul uman. Din acest motiv, disponibilitatea acestuia și accesul rapid la această resursă sunt esențiale pentru sănătatea pacienților. Doctorul Vlad Predescu, medic chirurg ortoped specializat în protezare articulară și traumatologie sportivă, ne explică de ce transplantul osos este important în conservarea membrului afectat și restabilirea funcționalității acestuia, în condițiile în care acesta operează într-unul dintre puținele centre de transplant osteotendinos acreditate în țara noastră.
Domnule doctor, știm că ați efectuat, în ultima perioadă, numeroase intervenții chirurgicale care implică transfer de țesuturi și reconstrucții complexe. Ce înseamnă, pentru un medic chirurg ortoped, accesul la o bancă de țesuturi modernă?
Este, pe de-o parte, o bucurie, dar și o provocare. Bucuria vine din faptul că putem ajuta o categorie specială de pacienți ortopedici care au nevoie de transplant de țesut osos pentru a putea reconstrui un anumit segment, iar provocarea vine din faptul ca intervențiile chirurgicale sunt dificile și necesită, deseori, o echipă multidisciplinară. În ultimul an, am realizat mai multe intervenții chirurgicale prin care pacienții noștri au beneficiat de transplant osos, avantajele fiind evidente: membrele operate sunt salvate și, foarte important, reușim să restabilim cel mai înalt nivel posibil de funcționalitate.
Cum stă România la acest capitol, dacă ar fi să ne raportăm la alte state europene?
Vorbim aici despre un capitol extrem de sensibil. Există o bancă națională de țesut osos și de ligamente, dar care are o capacitate extrem de mică de stocare și face imposibilă satisfacerea nevoilor întregii țari. În prezent, prin programul național, a început construcția unei bănci moderne, dar mai avem de așteptat în acest sens. Din acest motiv, noi am reușit sa obținem acreditarea și să putem accesa o bancă de țesuturi din Europa de la care să importam pentru pacienții pe care îi operăm țesut osos necesar intervențiilor chirurgicale de revizie protetică sau ligamentară.
Care sunt afecțiunile din sfera ortopedică ce pot fi tratate cu transplant de țesut osos?
Sunt, în general, boli sau complicații ale unor implanturi care duc la pierderea capitalului osos, astfel încât segmentul respectiv nu mai poate fi reconstruit. Din această cauză, poate fi pierdută funcția unei articulații sau, mai grav, chiar un anumit segment de membru. De asemenea, vorbim de afecțiuni tumorale benigne sau maligne, complicații ale fracturilor, dar și eșecuri ale reconstrucțiilor ligamentare sau ale intervențiilor de protezare a șoldului sau ale genunchiului.
În ce situații este recomandat să apelăm la o bancă de țesut în detrimentul unor materiale sintetice?
Ideal pentru reconstrucție este țesutul osos, care se integrează cel mai bine și este asimilat de organism. Materialele sintetice au o capacitate limitată de a se transforma în țesut osos și au fost inventate tocmai pentru acele condiții în care nu există accesul la o bancă de țesuturi.
Sunteți specializat în traumatologie sportivă. Există în acest domeniu o aplicabilitate directă, cu beneficii clare, pentru cei care suferă traumatisme în timpul practicării sportului preferat?
Există situațiile în care este rupt ligamentul încrucișat anterior și acesta trebuie reconstruit. De cele mai multe ori, acesta se face cu un alt tendon prelevat de la pacient, dar, dacă sunt și alte rupturi ligamentare asociate, atunci poate fi nevoie să apelăm la banca de țesuturi. O altă direcție interesantă de cercetare este cea a transplantului de menisc care, în anumite cazuri selectate, poate întârzia apariția artrozei.
Reviziile de proteză de șold și de genunchi devin din ce în ce mai de întâlnite, inclusiv în țara noastră. Care este motivul și de ce este extrem de important să existe o colaborare eficientă între medicul ortoped și banca de țesuturi?
Înmulțirea cazurilor de revizii este o consecință a creșterii numărului de proteze implantate, precum și a faptului că pacienții protezați sunt din ce în ce mai activi, fapt care poate duce la uzura implantului. În cazurile în care pacientul întârzie intervenția de revizie, micromișcările implantului duc la distrugerea țesutului osos din împrejurimi, iar când se realizează noua intervenție de protezare este posibil să nu se mai poată implanta noua proteză dacă nu se face și reconstrucția țesutului osos cu grefă. Există pacienți care, din diferite motive, ajung extrem de târziu la intervenția de revizie și, dacă nu s-ar apela și la transplantul de os, operația ar fi imposibil de efectuat. Acest fapt are consecințe grave, determinând apariția unui handicap locomotor extrem de sever, care determină, într-un final, deplasarea într-un scaun cu rotile.
Important: nu necesită tratament imunosupresor
Unul dintre principalele avantaje ale transplantului osos este faptul că riscul de respingere este extrem de rar și, foarte important, procedura nu necesită tratament imunosupresor suplimentar. Acest lucru se explică prin natura țesutului osos, care nu declanșează un răspuns imun de respingere, spre deosebire de transplanturile de organe. Din punct de vedere tehnic, scopul transplantului osos este de a oferi o structură de susținere pentru dezvoltarea unui nou os, care să umple golurile rezultate în urma fracturilor, bolilor sau intervențiilor chirurgicale. În timp, osul pacientului se regenerează și înlocuiește treptat materialul transplantat, ducând la formarea unui os complet integrat și funcțional.