Când ajungeți la programare, primul lucru pe care va trebui să îl faceți este să răspundeți la mai multe întrebări despre starea dumneavoastră generală de sănătate și probabil veți completa un formular confidențial de istoric medical. Tipurile de întrebări pe care vi le vor pune vor varia în funcție de locul în care vă aflați, dar ar trebui să fiți pregătit să le furnizați cel puțin numele tuturor medicamentelor pe care le luați în prezent și locurile în care ați călătorit în ultimii 3 ani.
Conform normelor din majoritatea țărilor, dacă o persoană are un comportament, o boală sau ia un medicament care prezintă un potențial risc de contaminare sau de transmitere a unei afecțiuni, i se va cere să nu doneze. Acest lucru nu înseamnă că au fost discriminați.
Anumite activități cresc probabilitatea de a contracta boli transmise prin sânge și veți fi întrebat mai multe despre acestea. Aceste activități includ: consumul de droguri intravenoase, anumite activități sexuale, administrarea anumitor medicamente și traiul în anumite țări. Dacă răspundeți afirmativ la oricare dintre aceste întrebări, nu veți putea dona sânge.
Există, de asemenea, anumite boli, cum ar fi hepatita, HIV, SIDA și boala Chagas, care vă vor face neeligibil pentru a dona sânge.
Răspundeți sincer la toate întrebările de la interviu, astfel încât centrul să știe dacă va putea să vă folosească sângele.
Treceți examenul fizic. După ce veți răspunde la toate întrebările din chestionar, veți fi supus unui scurt examen fizic. În acest caz, o asistentă medicală vă va lua de obicei tensiunea arterială, vă va lua pulsul și vă va măsura temperatura corpului. Asistenta va face o mică incizie în degetul dumneavoastră pentru a vă verifica nivelul hemoglobinei și al fierului.
Tensiunea arterială, pulsul, temperatura, nivelul de hemoglobină și nivelul de fier trebuie să se încadreze într-un interval sănătos înainte de a putea dona sânge. Acest lucru va verifica starea de sănătate a sângelui dumneavoastră și se va asigura că nu veți ajunge să aveți grețuri sau anemie.
Pregătește-te mental. Mulți donatori de sânge se tem de ace sau nu le place să fie înțepați. Puteți să vă distrageți sau să vă pregătiți înainte de a se întâmpla pentru a o face mai suportabilă. Respiră adânc înainte de introducerea acului. De asemenea, vă puteți ciupi cu brațul care nu este donator pentru a vă distrage atenția.
Nu vă țineți respirația. Dacă o faceți, s-ar putea să leșinați.
Nu vă faceți griji: majoritatea donatorilor raportează o durere mică sau deloc, mai mult ca o înțepătură.
Faceți o probă de sânge. După ce ați terminat cu examinarea fizică, asistenta vă va ruga să vă întindeți pe un scaun înclinat sau să vă întindeți complet. Ea vă va pune un fel de brățară pe braț pentru ca venele să fie mai vizibile și să pompeze sângele mai repede. Ea va curăța interiorul cotului, unde va introduce acul.
Acesta va lua mai întâi câteva fiole de sânge pentru a le testa, apoi sângele dumneavoastră va umple punga. De obicei, se prelevează 500 ml de sânge pe ședință. Acest proces durează de obicei între 10 și 15 minute.
Nervozitatea vă poate scădea și tensiunea arterială și vă poate face să amețiți. Vorbiți cu persoana care vă ia sângele dacă vă ajută să vă simțiți mai bine. .
Odihniți-vă și recuperați-vă. După ce ați terminat de donat sânge și asistentul vă bandajează brațul, acesta vă va ruga să vă așezați și să așteptați aproximativ 15 minute pentru a se asigura că nu leșinați sau amețiți.