Directorii de la „Matei Balș”: Holera din 2023 nu mai e holera de la 1850, dă forme uşoare de boală


Turiştii sunt în siguranţă şi nu există riscul de îmbolnăvire cu holeră pe litoralul românesc, după distrugerea barajului Kaholkva din Ucraina. În cazul în care analizele vor detecta o posibilă contaminare a apei, populația va fi înștiințată, iar scăldatul va fi interzis, anunţă autorităţile.


În cadrul unei emisiuni tv, managerul Institutului „Matei Balş”, Cătălin Apostolescu a afirmat că doar dacă oamenii beau apă de mare şi aceasta este infectată peste un anumit nivel apare holera, menţionând că dacă doar ne îmbăiem în apa mării nu există niciun pericol.

El a precizat că holera din 2023 nu mai este holera de la 1850 şi dă forme uşoare de boală.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a explicat că probabilitatea de a avea holeră pe litoral în această vară este minimală.

În momentul de faţă nu există niciun pericol legat de holeră pentru cei aflaţi pe litoralul românesc.

„Vibrionul holeric este adaptat să trăiască şi în apele uşor sărate de pe litoral. El este întâlnit destul de frecvent. Noi în România avem permanent o dată la câţiva ani mici izbucniri de holeră, fie în Deltă, fie pe litoralul românesc. Ce trebuie să ştie oamenii este că holera din 2023 nu mai este holera de la 1850, sunt forme uşoare de boală. O altă recomandare, pe lângă aceea de a nu bea sau nu înghiţi apă de mare, este să evite fructele de mare crude, ceea ce în cazul litoralului românesc iar nu este vorba. Nu avem stridii care să crească în Marea Neagră şi să le consumăm crude”, a mai afirmat Cătălin Apostolescu.

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, Adrian Marinescu, a declarat că deocamdată nu există în Ucraina un caz diagnosticat cu holeră. 

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Doctor de Bine. Emisiunea integrală din 28.04.2024
Ce mâncăm înainte și după sport. Mișcarea trebuie făcută la două ore după...
Obiceiul nociv pe care îl are aproape toată lumea. Provoacă dependență și duce...
Cât timp ai la dispoziție să mănânci peștele după ce l-ai gătit. Devine periculos...
Cum testăm prospețimea unui ou. Alimentul minune bogat în nutrienți și cu cele...
Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies