Descoperiri îngrijorătoare: Pompierii au un risc crescut de melanom. Care este cauza?


Melanomul nedepistat la timp poate avea urmări devastatoare.


 Un studiu recent publicat în Jurnalul American de Medicină Industrială a adus în prim-plan o realitate îngrijorătoare: pompierii se confruntă cu rate semnificativ mai mari de incidență și mortalitate a melanomului în comparație cu populația generală.

Cercetarea, concentrată pe evaluarea impactului expunerii profesionale asupra stării de sănătate a pompierilor, a evidențiat faptul că expunerea la razele ultraviolete și la agenții cancerigeni prezenți în materialele ignifuge contribuie în mod semnificativ la aceste cifre alarmante.

Ce este melanomul

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele care își găsește originea în melanocite, celulele responsabile de producerea pigmentului. Această afecțiune poate apărea atât în zonele expuse la lumina soarelui, cât și în regiuni mai puțin vizibile, precum talpa piciorului sau zona genitală. Unul dintre factorii majori de risc pentru dezvoltarea melanomului este expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV), indiferent dacă provin de la soare sau de la surse artificiale, precum aparatele de bronzat.

"Descoperirile sunt într-adevăr îngrijorătoare, dar, din păcate, nu ne așteptam să fie altfel. Pompierii sunt expuși constant la radiațiile UV și substanțele chimice nocive în timpul intervențiilor, ceea ce reprezintă un factor major de risc pentru dezvoltarea melanomului. În cazul lor, expunerea la radiațiile UV nu se limitează doar la sursa naturală. Acești eroi sunt adesea expuși la condiții extrem de dificile, inclusiv flăcări și fum dens, în timpul misiunilor lor.

Pe lângă aceasta, materialele ignifuge și alte substanțe chimice din mediul lor de lucru pot conține agenți cancerigeni care amplifică riscul de dezvoltare a melanomului. Ca urmare, este imperativ să implementăm un screening regulat al pielii pentru a depista în stadii incipiente melanomul și alte forme de cancer de piele", explică Dr. Anca Mihaela Stanciu, medic primar în cadrul Dr. Leventer Centre. 

Potrivit specialistului, suspiciunea de melanom poate apărea atunci când o aluniță suferă modificări, apare mai frecvent după vârsta de 25-30 de ani, crește în dimensiune și în volum și prezintă multiple culori, de la roz albicios la cafeniu și negru. Melanomul poate varia în dimensiuni, de la foarte mic, de câțiva milimetri, până la dimensiuni mai mari, de câțiva centimetri. De obicei, acesta evoluează fără simptome evidente, ceea ce face identificarea sa precoce esențială.

ABCDE - pentru identificarea alunițelor suspecte

”ABCDE” este ghidul care poate ajuta la monitorizarea semnelor alarmante în cazul unei alunițe: 

· Asimetrie: Alunițele normale sunt, în general, simetrice. În contrast, alunițele suspecte pot să prezinte o asimetrie în ceea ce privește forma lor.

· Bordură: Marginile unei alunițe sănătoase sunt de obicei regulate și bine definite. În cazul alunițelor suspecte, marginile pot fi neregulate sau inegale.

· Culoare: O aluniță sănătoasă poate avea o singură culoare uniformă. În schimb, alunițele suspecte pot avea variații de culoare, cum ar fi nuanțe de maro, negru, roșu sau albastru.

· Diametru: Alunițele normale sunt, în general, mai mici, având un diametru sub 6 milimetri. În cazul alunițelor suspecte, acest diametru poate fi mai mare.

· Evoluție: Dacă o aluniță suferă schimbări semnificative în timp, cum ar fi creșterea în dimensiune, modificări ale culorii sau apariția simptomelor asociate, este recomandat să consultați un medic. Un dermatolog poate efectua o evaluare și decide asupra necesității unor investigații suplimentare.

Foto Imago

vezi emisiunile doctor de bine

Ce înseamnă dacă ne e foame dimineața, pentru sănătatea organismului. Alimentele...
Cum pot fi depistate formațiunile suspecte din zona sânilor. Sfatul medicilor
Periajul dentar făcut acasă nu e suficient. Detartrajul previne cel mai eficient...
Zgomotele auzite într-o singură ureche pot indica probleme grave de sănătate....
De ce este important să ne construim sistemul imunitar în timp, în special în...
Motivul neașteptat pentru care nu trebuie să mâncăm carne și să nu luăm suplimente...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies