Cercetătorii afirmă că au descoperit pentru prima dată microplastic în sângele uman. Descoperirea demonstrează că particulele de plastic pot călători în corp şi se pot depozita în organe. Expunerea noastră la plastic este din ce în ce mai mare, lucru ce ne pune sănătatea în pericol.
5 tipuri de plastic
Cercetarea lor a fost publicată în Environment International, testând cinci tipuri de materiale plastice: metacrilat de polimetil (PMMA), polipropilenă (PP), polistiren (PS), polietilenă (PE) şi tereftalat de polietilenă (PET).
Cea mai răspândită formă de plastic ce a fost găsită în corpul uman a fost cea din PET-uri, fiind plasticul cel mai des întâlnit printre bunurile de consum zilnic. Sângele a aproximativ 80% dintre persoanele care au luat parte la acest studiu conține astfel de microplastice. Pe locurile doi și trei, în corpul uman, se află polistirenul ( folosit pentru ambalarea alimentelor şi a altor produse) și polietilena, un material din care sunt confecționate pungile de plastic.
Cel mai mare risc este pentru bebeluși
Lucrări anterioare au arătat că microplasticele au fost de 10 ori mai prezente în materia fecală a bebeluşilor în comparaţie cu adulţii. Bebeluşii hrăniţi cu biberoane de plastic înghit în fiecare zi numeroase particule de microplastic.
Bebeluşii şi copiii mici sunt mai vulnerabili la expunerea la substanţe chimice şi la particule.
Foto Imago