De ce unele răceli persista. Simptomele care pot apărea și la 4 săptămâni de la infecție 


Un COVID prelungit poate să apară la cel puțin 10% din infecțiile cu SARS-CoV-2. Aceasta înseamnă că 67 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de efectele sale. Aceasta poate fi definită ca simptome noi sau persistente la mai mult de 4 săptămâni după infectare, unele dintre cele mai frecvente fiind oboseala, dispneea și tulburările cognitive. Cu toate acestea, au fost descrise mai mult de 200 de sechele.


 

Dar este posibil ca COVID-19 să nu fie singururul care provoacă simptome de lungă durată, potrivit unui studiu care, pentru prima dată, compară sechelele pe termen lung raportate de persoanele care au suferit diferite tipuri de infecții respiratorii acute.

Publicate în EClinicalMedicine, revista principală a The Lancet, concluziile indică existența unei "răceli prelungite": efecte de lungă durată asupra sănătății cauzate de alte infecții respiratorii, cum ar fi răceala, gripa sau pneumonia, care nu sunt recunoscute în prezent.

Sindroamele postinfecțioase nu sunt un fenomen nou. De fapt, se știe că multe cazuri de sindrom de oboseală cronică urmează unui episod de tip infecție. Cu toate acestea, acestea rămân adesea nediagnosticate din cauza gamei largi de simptome și a lipsei de teste de diagnosticare.

Tuse, dureri de stomac și diaree

Atenția acordată efectelor pe termen lung ale infecției cu SARS-CoV-2 a determinat echipa de cercetători de la Universitatea Queen Mary din Londra să se întrebe dacă există sechele post-acute ale altor infecții respiratorii acute.

Cercetătorii au cerut unui număr de peste 10.000 de persoane să raporteze 16 simptome frecvent întâlnite în cazul COVID persistent, cum ar fi oboseala, dificultăți de respirație, dureri, disconfort și amețeli. Ei au comparat apoi cât de frecvente au fost acestea în rândul a 3 grupuri: persoanele care au raportat COVID, cele care au raportat o altă infecție respiratorie acută (dar care au fost testate negativ pentru COVID) și cele care nu au raportat nicio infecție. 

Cei cu infecție SARS-CoV-2 au fost mai predispuși să aibă probleme cu gustul și mirosul și amețeli sau stări de amețeală în comparație cu cei cu alte infecții. Cu toate acestea, evaluarea a arătat că ambele tipuri de pacienți au fost asociate cu o prevalență și/sau o severitate a majorității simptomelor.

"Unele dintre cele mai frecvente simptome ale răcelilor prelungite includ tusea, durerile de stomac și diareea", spune Giulia Vivaldi, statistician și epidemiolog implicat în studiu.

"Aceste simptome au fost raportate în medie la 11 săptămâni după infectare. În timp ce o infecție inițială severă pare să crească riscul de simptome pe termen lung, cercetarea noastră nu ne spune încă de ce unele persoane suferă de simptome prelungite, iar altele nu", rezumă ea în The Conversation.

Riscul unei răceli prelungite depinde în mare măsură de 2 factori principali: gravitatea infecției și bolile care stau la baza acesteia.

foto: shutterstock.com 

vezi emisiunile doctor de bine

Cât de des este indicat să consumăm pește. Reduce cu 17% riscul de deces
Carina Coșăreanu, psiholog clinician: „Cearta de la bani în cuplu înseamnă...
Lucrul mai puțin știut de fumători. Ce se întâmplă în corp, de fapt
Prea mult curent electric într-o zonă din creier înseamnă epilepsie. Cum se pot...
Care sunt criteriile care stau la baza unui mic dejun sănătos, în funcție de vârstă
Vârsta la care trebuie să aibă loc primul control la stomatolog. Cum influențează...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies