De ce spălatul pe mâini te poate ajuta să iei decizii bune 


Sună ca o glumă, dar nu este. Știința explică de ce spălatul pe mâini te ajută să iei decizii dificile, o descoperire în domeniul psihologiei care ne-ar putea interesa pe toți.


Un studiu realizat de compania Huawei arată că luăm în medie 35.000 de decizii pe zi, dar multe dintre aceste alegeri sunt făcute automat, mai exact 99,74%.

Doar uneori facem alegeri conștiente și rareori ne confruntăm cu decizii cu adevărat dificile, dar tocmai aceste alegeri sunt cele care ne țin treji noaptea pentru mult timp. Această nouă ipoteză promite să faciliteze acest lucru: ceva la fel de banal ca și spălatul pe mâini ne-ar putea limpezi mintea.

De ce spălatul pe mâini te ajută să iei decizii dificile?

Spălatul pe mâini elimină microorganismele de tot felul și, conform științei, elimină și îndoielile pe care le avem atunci când luăm o decizie. Atunci când alegem între două opțiuni care "arată bine", avem tendința de a cădea într-un fenomen numit disonanță cognitivă post-decisională, adică ne îndoim de deciziile noastre.

Cercetările publicate în revista Science au arătat că igiena mâinilor ameliorează stresul de a trebui să facă o alegere, un fel de curățare a conștiinței.

Cercetătorii de la Departamentul de Psihologie al Universității Michigan din Statele Unite au observat zeci de participanți luând decizii înainte și după ce s-au spălat pe mâini. A fost analizat și un grup care nu s-a spălat pe mâini.

Aceștia trebuiau să își aleagă discurile preferate, dar un eșantion a fost supus și unui așa-numit sondaj de săpun. Apoi și-au evaluat alegerea. Cei care s-au spălat pe mâini au fost mult mai mulțumiți de alegerea lor decât cei care nu s-au spălat.

Așadar, curățenia fizică are repercusiuni psihologice, deși, bineînțeles, știința va căuta mult mai mult pe această temă. Între timp, ar putea fi interesant, atunci când ne întrebăm dacă să rămânem sau nu în relație, să ne spălăm pe mâini și apoi să luăm o decizie.

Foto: shutterstock.com

vezi emisiunile doctor de bine

Carnea pe care o poți consuma și în Postul Crăciunului. Se digeră ușor și are...
Unul din 36 de copii, diagnosticat cu tulburare de neurodezvoltare. Cum recunoști...
Cum ne afectează alcoolul sănătatea. Cantitatea care poate fi consumată pe săptămână
Cauzele necunoscute ale imposibilității de a rămâne însărcinată atunci când...
Mihaela Bilic explică ce să facem dacă „am făcut-o lată” în weekend și...
Măselele de minte pot duce la probleme dentare. Când trebuie extrase. „Sunt mai...

Urmărește-ne pe

Modifică setările cookies